Olympische droom van Pim van Vugt spat nog voor Parijs uiteen

Nieuws
Pim van Vugt, op de voorgrond, in betere tijden. Zijn olympische droom om in Parijs in actie te komen is in het water gevallen.
Pim van Vugt, op de voorgrond, in betere tijden. Zijn olympische droom om in Parijs in actie te komen is in het water gevallen. (Foto: Sailing Energy)

De Olympische droom van de Vlaardingse zeiler Pim van Vugt is wreed verstoord. De Spelen van Parijs zijn uit zijn zicht verdwenen. Je kan het een Olympische kater noemen. In een zwart gat vallen na een aantal intensieve jaren topsport. Pim van Vugt maakt dat proces nu mee.

Door Peter Spek

Bij de zomerspelen van Tokio in 2021 zeilde de Vlaardinger, samen met zijn zeilmaatje Bart Lambriex, tot ieders verbazing in de 49er klasse, naar een fraaie zesde plaats. Een succesvolle toekomst met dit resultaat op zak, lag in het verschiet.
De blik was gericht op de Olympische Spelen van Parijs en met een beetje meer geluk dan in Tokio, leek een olympische medaille helemaal niet zo ondenkbaar. Het was niet alleen die prestatie in Japan, ook op eerdere wereldkampioenschappen liet Pim van Vugt zien talent te hebben. In 2016 werd hij met zijn zus Lisa in Duitsland wereldkampioen in de RS500 klasse een prestatie die hij twee jaar later in Engeland herhaalde met zijn zus Lisa. Ook Europese en Nederlandse kampioenschappen werden in de prijzenkast gezet en hij kreeg in 2021 uit handen van waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn de Flip Vethaakbokaal, een sportprijs van de gemeente Vlaardingen voor een bijzondere sportprestatie. Maar successen zijn vergankelijk, ook voor Pim van Vugt. “Na de Spelen in Tokio heb ik niet veel meer van mij laten horen en zien”, zegt Pim van Vugt als hij zijn afwezigheid in de laatste twee jaar nader wil toelichten.

Nieuw zeilmaatje

“Na Japan viel ons team met Bart Lambriex om uiteenlopende redenen uiteen en vond ik in Scipio Houtman een vervanger voor die 49er klasse. Dit ging eigenlijk boven verwachting, maar wij kregen niet de support van het Watersportverbond zoals wij hadden verwacht. Daarnaast bleek toch dat wij, Scipio Houtman en ik, zulke verschillende personen waren, dat ik het plezier en geloof in het vervolg niet echt meer zag zitten. Hierna ben ik op zoek gegaan naar een nieuw zeilmaatje en ben ik met veel verschillende zeilers gaan varen, maar eigenlijk kwam daar niets uit”, aldus Pim van Vugt. Omdat de olympische status voor Pim van Vugt was vervallen, moest hij zelf in zijn levensonderhoud voorzien als sporter. Even leek het tij te keren, toen Pim van Vugt samen met Afrodite Zegers kon instappen in de 470 klasse en met sponsor Portera een olympisch programma kon afwerken richting Parijs. “Na zes maanden trainen en wedstrijden zeilen behaalden wij op het World Sailing WK in Scheveningen geen goed resultaat en besloten wij uit elkaar te gaan en onze droom om in Parijs aan de start te staan te laten varen.”

Nadenken

Pim van Vugt is daarna gaan nadenken over zijn toekomst in de zeilsport en dat viel hem zwaar na al die successen in de afgelopen jaren. “En daar was ik helemaal klaar mee. Ik word natuurlijk nog bijna elke dag door mijzelf of door mijn omgeving, geconfronteerd met de situatie en natuurlijk zou ik het liefst door zijn gegaan met waar ik in Tokio ben geëindigd, maar dat is niet de realiteit.
De realiteit is dat ik niet de support heb gekregen, zoals die was voor Tokio. En daarnaast is het niet zo simpel om iemand te vinden om mee te varen. Ik weet ook uit ervaring dat het gewoon belangrijk is dat als je dit goed wilt doen, dit wel nodig is. En daarom heb ik rond de afgelopen kerstdagen zelf de conclusie getrokken om het voor nu te laten rusten, met als gevolg dat dit dus waarschijnlijk het einde is van mijn olympische zeilen”, besluit Pim van Vugt teleurgesteld.