Marine draagt mijnenjager Vlaardingen als donatie over aan Oekraïne

Nieuws
De uitdienststelling van de Zr. Ms. Vlaardingen ging niet onopgemerkt voorbij.
De uitdienststelling van de Zr. Ms. Vlaardingen ging niet onopgemerkt voorbij. (Foto: Paul Meuldijk)

De naar Vlaardingen genoemde mijnenjager, een week geleden ceremonieel uit dienst gesteld, krijgt een nieuwe toekomst in Oekraïne. De Koinklijke Marine draagt het schip volgend jaar over aan de Oekraïense bemanning, die momenteel in opleiding is.

Door Kor Kegel

“Een schip uit dienst stellen is nooit leuk, maar geregeld wel noodzakelijk,” zegt kapitein ter zee Lex van der Kraan. Hij is groepscommandant van de Mijnendienst van de marine. Hij toont zich tevreden dat de Zr. Ms. Vlaardingen na een onderhoudsbeurt in Zeebrugge een nieuwe toekomst krijgt in Oekraïne, evenals overigens de mijnenjager Makkum, die later dit jaar officieel uit dienst wordt gesteld. Een deel van de Oekraïense bemanning heeft de opleiding al gehad. Keyfunctionarissen hebben al geregeld meegevaren.

Makkum

Beide mijnenjagers behoren tot de Alkmaarklasse, die ooit uit vijftien mijnenjagers bestond. De eerste, Hr.Ms. Alkmaar, werd in 2000 uit de vaart genomen. Daarna volgden nog negen uitdienststellingen, in de meeste gevallen vanwege bezuinigingen bij Defensie. Met het wegvallen van de Vlaardingen en de Makkum resteren er nog drie, maar ondanks dat dipje kan de marine nog steeds aan de NAVO-verplichtingen voldoen en ook aan de verplichtingen op de Noordzee, waar naar schatting nog tienduizenden mijnen, vliegtuigbommen en munitieresten op de bodem liggen.

Wekelijks vinden vissers voor de kust van Nederland en België explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Ze worden opgevist, gemarkeerd en gerapporteerd aan de kustwacht. Vervolgens maakt een mijnenjager het explosief onschadelijk.

De Nederlandse marine werkt bij het mijnenvrij houden van de zee, kustwateren en havenmondingen samen met de Belgische zeemacht. Dit samenwerkingsverband heet Beneficial Cooperation.

Innovatie

De uitdienststelling van de Vlaardingen heeft niet te maken met bezuinigingen, wel met innovatie. Het is het eerste ‘afscheid’ waarbij er een duidelijke link is met de komst van nieuwe schepen, de mijnenbestrijdingsvaartuigen van de Vlissingenklasse. Met de nieuwe schepen hoopt de Mijnendienst meer interesse van jongeren te wekken, bijvoorbeeld tijdens de Wereldhavendagen. Drie weken werd het in Oostende via virtual reality mogelijk om door het nieuwe schip Vlissingen te lopen. In december wordt het schip in dienst gesteld. De bouw in de Bretonse havenstad Concarneau ligt op schema.

Schiedam

De bemanning van de Vlaardingen gaat over naar Zr. Ms. Schiedam, eveneens behorend tot de Alkmaarklasse. Tijdens de laatste operationele weken van de Vlaardingen heeft het schip nog drie explosieven geruimd, te weten twee 500-ponders en een 1000-ponder..

Na de uitdienststelling kregen de aanwezige oud-commandanten van de Vlaardingen een letter uit het naambord overhandigd. Dat gebeurde op de Maasboulevard nabij de steiger van Waternet. Ook kreeg de Vlaardingse burgemeester Bert Wijbenga een naambord en de scheepsbel in bruikleen. Tijdens de afscheidsceremonie werden de oorlogswimpel, de Nederlandse vlag en de geus van de Vlaardingen neergehaald. De geus is de vlag die een schip bij wijze van groet voert.

Mooie tijd

De laatste commandant, luitenant ter zee der eerste klasse Dave de Kruijff, kijkt terug op een mooie tijd aan boord. Onder het genot van de op woensdag gebruikelijke nasihap met bier konden de genodigden herinneringen aan de Vlaardingen ophalen. De band tussen de mijnenjager en de gemeente Vlaardingen is altijd hecht geweest. Het schip bezocht de stad regelmatig voor een havenbezoek. Bewoners uit de omgeving konden dan een kijkje aan boord nemen. Vorige week dinsdag deden ze dat voor het laatst.