Onthuld: Geheime cellengang van Oranjehotel opent deuren

Nieuws
Gerestaureerde cellengang van Nationaal Monument Oranjehotel opgesteld.
Gerestaureerde cellengang van Nationaal Monument Oranjehotel opgesteld. (Foto: PR)

Een tot nu toe niet gerestaureerde cellengang in het Oranjehotel, de voormalige Scheveningse gevangenis uit de Tweede Wereldoorlog, wordt vanaf september exclusief opengesteld voor educatie. Jongeren van 10 tot 16 jaar kunnen in de oude gevangeniscellen ontdekken wat zich hier tijdens de Duitse bezetting afspeelde.

In elke cel maken leerlingen aan de hand van een persoonlijk verhaal kennis met een gevangene uit het Oranjehotel en doorlopen een interactief programma. Het nieuwe educatief programma ‘Achter de tralies van de Tweede Wereldoorlog’ richt zich op leerlingen uit het Primair Onderwijs (bovenbouw) en VMBO/HAVO en VWO (onder- en bovenbouw). Het daagt hen uit na te denken over burgerrechten, vrijheid en de impact van een totalitair regime op de maatschappij.

Zestien cellen

De cellengang in het in september 2019 geopende Nationaal Monument Oranjehotel was niet eerder voor publiek toegankelijk. De openstelling van de nieuwe gang met zestien cellen stelt het herinneringscentrum in staat het groeiend aantal leerlingen adequaat te kunnen ontvangen en hen een programma aan te bieden op deze plek met geschiedenis. Tijdens weekenden en schoolvakanties is de cellengang ook toegankelijk voor jonge individuele bezoekers.

Geuzen

De verzetsbeweging de Geuzen ontstond in de zomer van 1940 in Vlaardingen en Schiedam en breidde zich snel over Zuid-Holland uit. In november 1940 worden de eerste Geuzen door de Duitse bezetter opgespoord en gearresteerd. Veel van hen komen in het Oranjehotel terecht. In een proces volgens de nazi-“rechtsnormen” worden 43 Geuzen berecht. Vijftien van hen worden ter dood veroordeeld en op 13 maart 1941 op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd.

Het nieuwe educatief programma wordt ontwikkeld in opdracht van NM Oranjehotel in samenwerking met Studio Louter en ontwerper Maarten Stolk. Het gehele project kan worden gerealiseerd dankzij financiering van NS. Met deze ondersteuning geeft NS collectieve erkenning van het leed en lot van getransporteerde gevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog, die buiten de individuele tegemoetkoming uit 2019 vielen.