De altijd kritische maar vooral ook muzikale kant van gemeenteraadslid Ron Boers

Nieuws
Ron Boers (links) met zijn quintet Elle Chante treedt in Maassluis op om de sores van alledag even te vergeten.
Ron Boers (links) met zijn quintet Elle Chante treedt in Maassluis op om de sores van alledag even te vergeten. (Foto: PR)

Wie kent Ron Boers niet, de fractievoorzitter van Heel de Stad. Het altijd kritische raadslid grijpt met enige regelmaat de interruptiemicrofoon in de gemeenteraad om de coalitiepartijen VVD, GroenLinks, VV2000/Leefbaar Vlaardingen, CDA, D66 en ChristenUnie/SGP een spiegel voor te houden. De Vlaardinger pretendeert de taal van de man en de vrouw uit de straat te spreken, maar Ron Boers heeft ook een zachte, vooral muzikale kant.

Door Peter Spek

Beide kanten laat Ron Boers deze week zien. Allereerst heeft het raadslid vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over een triest verhaal van huis- en straatarts Michelle van Tongerloo over een dakloze vader wiens kind van tien jaar oud op sterven ligt. “Door een scheiding verloor de man een huis, hij slaapt nu in zijn auto, dat terwijl zijn kindje uitgezaaide kanker heeft. Probleem is echter dat in de regio Vlaardingen, Schiedam en Maassluis maar één daklozenopvang is. Die hebben 34 plekken en die zijn altijd vol. Als je toegang tot opvang krijgt, ga je op de wachtlijst. Die wachtlijst duurt negen maanden. Er zijn wel een aantal crisisplekken gecreëerd, maar wat ik terug hoor van de betrokken hulpverleners is dat de opvang deze bewust niet wil gebruiken, omdat zij vinden dat de gemeente te weinig doorstroom creëert.”

Stervend kind

“Zij vechten dus een vete met elkaar uit, maar wel over de rug van een vader met een stervend kind”, laat de huisarts weten en Ron Boers wil daar helderheid over hebben, terwijl de Stichting Lekkergeven tijdelijk wel een helpende hand heeft uitgestoken en de vader een plek heeft gegeven in een hotel. Ron Boers wil van het college onder andere weten of hulpverleners bewust de crisisplekken niet willen gebruiken en of de betrokken wethouder op de hoogte was van deze trieste zaak, maar niet reageerde.

Ron Boers vraagt aan het college of zij het met hem eens zijn dat een conflict tussen organisaties nooit ten koste mag gaan van dit soort schrijnende gevallen en dat in Vlaardingen de afgelopen jaren wél duizenden mensen uit andere landen werden opgevangen of gehuisvest, maar dat in deze zaak geen huisvestingsoplossing mogelijk was.

Andere kant

De andere kant van Ron Boers is zijn passie voor muziek en is tevens zijn uitlaatklep als hij geconfronteerd wordt met dit schrijnende geval van de vader met zijn doodzieke kind. Met zijn quintet Elle Chante vergeet hij even deze tragiek en treedt hij op 20 mei op in Grand café de Waker aan de Markt in Maassluis. “Een bijna thuiswedstrijd”, zegt de Vlaardinger. “Ons repertoire is heel breed. Maar wat alle nummers, op de ballads na uiteraard, met elkaar gemeen hebben, is dat zij swingen en je je handen en voeten er niet stil bij kunt houden.”

“Een paar nummers van ons om wat inzicht in het repertoire te geven zijn As long as I live van Anita O’Day, Batida Diferente van Leny Andrade, Bernie’s tune van Gerry Mulligan, Lover come back to me van Billie Holiday, Une belle histoire van Michel Fugain en La vie en rose van Edith Piaf”, laat Ron Boers weten, die ook kan beschikken over de getalenteerde zangeres Suzanne Nesse. “Zij zingt net zo makkelijk jazzswing en ballads als blues, bossa nova of een Frans chanson of Braziliaanse samba.” Het optreden van het quintet Elle Chante begint om 15.30 uur. Kaarten zijn te bestellen op www.thelockkeepers.nl.