Jongerencolumn over Koningsdag

Nieuws
Matea.
Matea. (Foto: Privé)

Hallo leuke lezer!

Matea zit in groep 8 en bij het Kindcentrum Prins Willem Alexander vindt hij het leuk om voor Nieuwsblad Vlaardingen een column te schrijven. Hierbij de column van Matea over Koningsdag.

De vorige keer ben ik geëindigd met een raadsel. Het raadsel was: Wat heeft 6 benen, 2 hoofden, 4 oren, 2 handen, maar loopt op 4 voeten? Het antwoord is: Een paard met een ruiter erop!

27 april is Koningsdag in Nederland (deze column is gemaakt voor 27 april). Op vrijdag 26 april hebben we op mijn school, de PWA, een sponsorloop gehad. Dan moet je geld inzamelen en bijvoorbeeld aan je ouders, buren of familie vragen of zij je willen sponsoren.

Dat heb ik gedaan, net zoals de rest van mijn klas. Vervolgens, op een bepaalde dag, ga je met jouw groep (in mijn geval groep 8) rondjes rennen om de school. De opbrengst van al het geld dat je samen hebt verzameld gaat dan naar een goed doel.

Bij onze school ging al het geld naar het goede doel van het Ronald McDonald Huis. Dat is een tehuis waar familie van heel erg zieke kinderen kunnen verblijven. Deze kinderen zijn soms levensgevaarlijk ziek. Het komt natuurlijk weleens voor dat deze kinderen operaties moeten ondergaan. Dit vinden deze kinderen, zoals begrijpelijk is, verschrikkelijk. Daarom is het voor hen heel fijn als gezins/familieleden bij hen kunnen zijn. Daarom hebben wij geld ingezameld zodat er gewoon gezins/familieleden kunnen zijn tijdens een operatie.

We konden onze ogen niet geloven toen we zagen hoeveel geld we hebben opgehaald met de hele school: €9167,15! Iedereen dacht dat het rond de €3000 zou zijn, maar het was ruim 3 keer zo veel. Verder horen er bij Koningsdag ook wat andere dingen. We zijn de schooldag van vrijdag 26 april gestart met een lekker Koningsdag ontbijt. Buiten hadden we wat meer bijzondere spellen dan normaal, zoals boogschieten.

Zaterdag 27 april is het officieel Koningsdag. Koningsdag staat erom bekend dat er heel veel rommelmarkten zijn. Mijn broertje en ik hebben er altijd van gedroomd om op een rommelmarkt te staan. En die droom is uitgekomen! Op zaterdag 27 april mag ik samen met mijn gezin op de rommelmarkt staan. Hoe cool is dat?! Daarom hebben we de afgelopen 2 weken heel veel dingen van onszelf verzameld om te verkopen op de markt. We verheugen ons er echt heel erg op!

En ik sluit altijd af met een raadsel:

Wat is groen en rolt van de berg? Het antwoord krijgt u de volgende keer!