Leerlingen van het Groen verdiepen zich in de lokale Stolpersteine

Nieuws
Lars van Heezik en Quinten Kok aan het werk om de Stolpersteine in Vlaardingen schoon te maken.
Lars van Heezik en Quinten Kok aan het werk om de Stolpersteine in Vlaardingen schoon te maken. (Foto:RWM/PS )

Leerlingen van het Groen van Prinstererlyceum hebben de afgelopen maanden gewerkt aan het project Stolpersteine. In Vlaardingen liggen, op initiatief van Bram Keizerwaard, vijftien Stolpersteine, die herinneren aan de deportatie van Joden en verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Door Peter Spek

“Sinds enkele maanden werken een tiental leerlingen van ons Lentiz Groen van Prinstererlyceum aan dit project op onze school rondom de Vlaardingse Stolpersteine. Stolpersteine, ook wel struikelstenen genoemd,  zijn messing steentjes van 10x10 centimeter. De stenen liggen voor de huizen van slachtoffers van het nationaalsocialisme, voornamelijk Joden, die zijn weggevoerd tijdens de Tweede Wereldoorlog uit woningen in Vlaardingen.” zegt Tom Romeijn van het Groen van Prinstererlyceum. 

Gunter Demnig

“Op het steentje staan de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van overlijden. De Stolpersteine zijn bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig en liggen door heel Europa. Ze zijn bedoeld om voorbijgangers even te laten pauzeren en vormen zo een krachtig monument om de herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog levend te houden.” 

De lezing van Bram Keizerwaard maakte een diepte indruk

De leerlingen uit verschillende jaargangen hebben zich verdiept in de Jodenvervolging ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. “De lezing van Bram Keizerwaard, die veel onderzoek heeft gedaan naar de Jodenvervolging in Vlaardingen en het verhaal van een overlevende van concentratiekamp Bergen-Belsen maakten veel indruk,” aldus Tom Romeijn. 

Schoonmaakbeurt

De leerlingen gaan zich de komende tijd verder verdiepen in de personen die staan op de messing steentjes. In de loop van de tijd zijn de messingplaatjes op de steentjes aangetast door vuil en het weer en waren aan een schoonmaakbeurt toe. “Ook dat hebben de leerlingen als taak op zich genomen. De schoonmaakactie van de Stolpersteine in Vlaardingen in de afgelopen weken leverde een belangrijke bijdrage aan het vertellen van de verhalen die niet vergeten mogen worden,” besluit Tom Romeijn.