Een afvalwaterzuivering is net een wasstraat

Partnerbijdrage
Per dag komt er 70.000.000 liter afvalwater aan op De Groote Lucht.
Per dag komt er 70.000.000 liter afvalwater aan op De Groote Lucht. (Foto: Guido Benschop)

Een keer raden hoeveel liter vies water jij per dag wegspoelt. Bij het douchen, tandenpoetsen, doortrekken, wassen, koken en meer. 3-2-1… Antwoord: zo’n 130 liter. Dat is veel. En omdat het vies water is, moet het worden schoongemaakt voor wij het kunnen lozen.

Dat schoonmaken van afvalwater gebeurt bij een afvalwaterzuiveringsinstallatie, afgekort AWZI, waar dat water via het riool en door persleidingen terechtkomt. Als je in Vlaardingen, Schiedam, Maassluis, Maasland of De Lier woont en/of werkt, dan maakt het Hoogheemraadschap van Delfland jouw afvalwater schoon op de AWZI De Groote Lucht in Vlaardingen.
AWZI De Groote Lucht is oud. Deze zuivering is gebouwd in 1982 en moet op de schop. In 2030 moet er in Vlaardingen een AWZI staan die meer afvalwater schoonmaakt dan nu omdat er steeds meer huishoudens en bedrijven bijkomen. Het water moet ook schoner; de eisen voor schoongemaakt afvalwater worden steeds strenger. Tot slot moet de nieuwe zuivering energieneutraal zijn, bijdragen aan een duurzame regio en kostbare grondstoffen terugwinnen. De huidige zuivering is daar niet op gebouwd.

Zo werkt een afvalwaterzuivering

Hoe maakt een AWZI zoals De Groote Lucht in Vlaardingen al dat afvalwater schoon? Het zuiveringsproces kent een aantal stappen:

Zeven

Het water uit jouw huis komt via jouw afvoeren terecht in het gemeentelijke riool. Wij pompen het verder naar onze zuivering. Daar gaat het vieze water eerst door roosters. Die halen het vuil uit het afvalwater. Denk aan plastic zakjes, billendoekjes en tampons en andere dingen die je eigenlijk helemaal niet in het toilet moet gooien. Het gezeefde afvalwater gaat door naar een voorbezinktank.

Bezinken en drijven

Een voorbezinktank is een enorme bak, waar het water langzaam doorheen stroomt. Al het vuil dat zwaarder is dan water, zinkt daar naar de bodem. Olie en vet, lichter dan water, komen juist bovendrijven. Die worden van het wateroppervlak geschept, afgevoerd en verbrand. Het water uit de voorbezinktank gaat verder naar een beluchtingstank.

Beluchten en vuil-etende bacteriën

In de beluchtingstank zitten miljoenen bacteriën. En die bacteriën ‘eten’ alle poep en andere organische vervuiling op: een grote biologische schoonmaak. Daar hebben ze zuurstof bij nodig, de belletjes. Zijn de bacteriën uitgegeten? Dan stroomt het water door naar een nabezinktank.

Bezinken en uitstromen

Na de biologische schoonmaak komt het water tot rust in een nabezinktank. Daar zakken de volgegeten de bacteriën naar de bodem. Zij gaan terug naar beluchtingstanks, waar ze opnieuw schoonmaakwerk doen of worden als slib afgevoerd om groengas van te maken. Zo blijft er uiteindelijk alleen gezuiverd water over. Dat schone water gaat naar de Nieuwe Waterweg waar het terechtkomt in de grote waterkringloop.

Kijk voor meer informatie op de website:
www.hhdelfland.nl.

Het schoonmaken van afvalwater duurt ongeveer 1,5 dag.