Korfbalclash: soms hard tegen hard

Sport
In Schiedam eindigde de derby vorig jaar oktober met een superspannende slotfase en 20-21 winst voor Twist. (Foto: UWM)
In Schiedam eindigde de derby vorig jaar oktober met een superspannende slotfase en 20-21 winst voor Twist. (Foto: UWM)

Zelfs in het als vredelievend beschreven korfbal lopen de emoties soms hoog op. Zoals recent in de derby’s tussen Twist en het Schiedamse Nexus. De twee treffen elkaar zaterdag weer. Een clash, waarin voor beiden niet alleen de eer op het spel staat.

Voor de Vlaardingers is dat promotie naar de eerste klasse. Door een upgrade van de competitie-indeling krijgt niet alleen de kampioen een hogere status, maar ook de nummers twee tot vier. “Daar gaan we voor”, schetst aanvoerder Sem Tok de inzet van het Vlaardingse achttal. Daar kan winst op Nexus, dat zelf nog wat punten nodig heeft om uit de greep van de nummer laatst te blijven, bij helpen. “En inderdaad lopen dan de emoties in zo’n wedstrijd wel eens hoog op”, merkte Tok begin oktober in de heenwedstrijd, die ‘ontsierd’ werd door een scheidsrechter, die met strafworpen strooide. “We waren de betere partij, maar liep het, door de niet te begrijpen beslissingen van die man, niet zoals we wilden.”

Trainer verlengd

Inmiddels is Twist ook gewend geraakt aan de nieuwe speelstijl. “We speelden voorheen nogal voorspelbaar. Daar hebben we afscheid van genomen en gekozen voor een allround en gevarieerd spelletje. Met ook een verdediging, waarin meer druk gezet wordt. Die ombouw kostte uiteraard wat tijd, maar is nu aardig ingeburgerd.” Dat gebeurde onder de regie van trainer Rob Berreboom, die inmiddels zijn verblijf heeft verlengd.

Zaterdag zal de confrontatie tussen de kemphanen Twist en Nexus ongetwijfeld weer de nodige hoogoplopende emoties opleveren. “Het gaat inderdaad nogal eens hard tegen hard. Soms wat te hard. Och, dat is dan even nodig als je het korfballend niet kunt oplossen. Maar het gebeurt aan beide kanten.”