Aangepast voetbal bij DVO’32

Sport
De jongens en meisjes van DVO'32 speelden in Schiedam bij PPSC hun eerste wedstrijd.  "Ze hebben genoten en gewonnen", zag de teamleiding. (Foto: PR)
De jongens en meisjes van DVO'32 speelden in Schiedam bij PPSC hun eerste wedstrijd. "Ze hebben genoten en gewonnen", zag de teamleiding. (Foto: PR)

“Speciaal voor jongeren van acht tot en met vijftien jaar, die extra aandacht nodig hebben”. Zo introduceerde DVO’32 in februari aangepast voetbal. “Gezellig samen voetballen op eigen niveau.” Voor kinderen met iets als ADHD of autisme.

Nee, het is geen G-voetbal. Ook geen regulier voetbal. Het zit er ergens tussenin. Het idee komt van Helena Franchimont, nadat ze merkte dat haar zoon het niet bolwerkte in een ‘normaal’ team. “Hij is een voetbaljongen. Het was zijn sport en was er als het ware dag en nacht mee bezig. Totdat hij niet meer naar de club wilde. Geen idee wat daarvan de oorzaak was”, vertelde ze aan Voetbaljournaal. Tot na een goed moeder-en-kind-gesprek. Toen werd duidelijk, dat hij zich een beetje verdwaald voelde. Ze kaartte het aan bij de clubleiding en vond een gewillig oor.

“We hebben het opgepakt. Aanvankelijk als pilot. Dan merk je, dat er aardig wat jonge jongens en meisjes buiten de boot vallen”, aldus DVO’32-voorzitter Kees Zegers. “Er is weliswaar G-voetbal, maar dat is meer voor de oudere jeugd. In de leeftijd tot vijftien jaar was er eigenlijk geen alternatief.”

Bij DVO’32 is er voor het aangepast voetbal een groep van zestien. “En die hebben het reuze naar de zin”, weet Zegers. “Bij de start wisten we niet of er voldoende animo zou zijn. Die bleek uiteindelijk ruim voldoende om er mee door te gaan. Je ziet die kinderen helemaal opleven. Bovendien zijn ze verschrikkelijk enthousiast. Regen deert hen niet. Hoe het weer ook is, ze slaan geen training over.”

Voor de KNVB is het nog een onontgonnen gebied. “Een competitie? Die ie er niet. Bij ons voetballen ze onderling. Of zoals recent gebeurde bij en tegen PPSC, dat ook zo’n team heeft. Op 24 juni staat die wedstrijd, maar dan bij ons, weer op het programma.”