CION temt VFC binnen 20 minuten

Sport
Terwijl de duisternis valt probeert VFC iets te doen aan de achterstand. Tevergeefs want CION houdt de rijen gesloten. (Foto: RWM)
Terwijl de duisternis valt probeert VFC iets te doen aan de achterstand. Tevergeefs want CION houdt de rijen gesloten. (Foto: RWM) (Foto: )

CION zette zaterdag met 3-0 winst op VFC een stevige stap op weg naar het oogsten van de eerste periode. Die score stond al na de eerste helft in het arbitrale boekje.  Op een, wegens buitenspel, afgekeurd doelpunt na lukte het de bezoekers niet om het domein van doelman Bryan Struis te doorklieven.

DOOR GERARD S. VERVER 

“Eigenlijk is VFC na de rust nauwelijks gevaarlijk geweest”, analyseert trainer Robert Verbeek, terwijl zijn manschappen op de achtergrond luidkeels zingend vertellen en vele malen herhalen, dat zij ‘CION Vlaardingen’ zijn. De ditmaal in het (bij de aanvang), smetteloos wit gestoken thuisploeg maakte het karwei (”met een lucky goal, strafschop en een mooi doelpunt”) al binnen twintig minuten af. 

Het helpt mee aan wat Verbeek de allerbelangrijkste doelstelling noemt: Dat is vooralsnog niet de eerste periode waar CION (en ook VFC) zicht op heeft. Hij wil zo snel mogelijk afstand nemen van het rechterrijtje en de tweedeklasse-status zeker stellen. Vandaar, dat hij met een gelijkspel niet voor een herenakkoord wilde gaan. “We hebben hen een paar keer bekeken. En gezien dat we vooral hun centrale verdediger Daan Smith in toom moesten houden door hem af te stoppen en te voorkomen, dat hij met lange ballen de aanval bereikt. Dat is prima uitgevoerd.” Anderzijds begrijpt Verbeek, dat er er in zo’n derby emoties een rol spelen. “Die gasten kennen elkaar. Komen elkaar in de stad of op werk tegen. Zijn veelal dikke vrienden en van vrienden wil je niet verliezen. Ach, het levert wat opstootjes op, maar dat is na afloop vergeten.”

Verbeek looft de werklust. “Verdedigend staat het bij ons goed en als collectief weten ze winst over de streep te trekken.” Geen minpuntje? “Zo wil ik het niet noemen, maar voetballend kan het beter. Daar werken we aan. Dat kost wat tijd. Maar, geloof me: dat komt goed.”