Pattinama is terug op trainingsveld

Sport
Ton Pattinama trok vrijdag nog even de kicksen aan en speelde met Maluku All Stars tegen het HBSS van Toon Wolters (Foto: RWM)
Ton Pattinama trok vrijdag nog even de kicksen aan en speelde met Maluku All Stars tegen het HBSS van Toon Wolters (Foto: RWM) (Foto: )

Al in mei vorig jaar ging de mare rond, dat Ton Pattinama na zijn vertrek bij Deltasport, bij HBSS zou zijn neergestreken. “Zover is het nog niet”, kwam er als reactie uit het Schiedamse kamp. “Zet er maar niets over in de krant.”

Aan die wens voldeden we. Wel zagen we de voormalige trainer van Deltasport later, zonder er conclusies aan te verbinden, als toeschouwer. Dat kan, want zijn zoon Jordao maakt namelijk, na een uitstapje bij CWO, deel uit van de spelersgroep waaruit trainer Toon Wolters de hoofdmacht van de tweedeklasser formeert. Totdat hij zich onlangs, na het thuisduel tegen Oliveo, zoals altijd goedgemutst en met een grapje richting het éénkoppige journaille, in de kleedkamer van HBSS meldde. Dus toch?

Nee dus. Althans niet echt. “Het is geen honger de bal”, formuleert hij zijn betrokkenheid bij de begeleiding van HBSS. “Zie het maar als een vriendendienst. Toon Wolters is een goede bekende en vriend van me. Toen hij een paar weken geleden ineens zonder assistent kwam te zitten, vroeg hij mij of ik zo af en toe wilde bijspringen. Geen probleem. Maar zonder dat het me tot iets zou gaan verplichten. Ik ben toch al iedere week bij de wedstrijd om Jordao te volgen. Soms ben ik nu één keer per week op de training, soms twee of drie keer. Ook bespreken we samen de wijze waarop er gevoetbald wordt en gaat worden. Delen meningen uit, maar let wel Toon is de enige die eindverantwoordelijk is. Ik ben ondersteunend en zit tijdens wedstrijden ook niet op de bank, maar sta aan de overzijde. Zo wordt er van twee kanten gecoacht.”

Het verlost hem niet van het zwarte gat waarin hij na zijn voetbalpensionering mogelijk zou zijn gevallen. “Een zwart gat? Daar is geen sprake van. Nooit gevoeld ook. Ik geniet van het thuis zijn en van mijn kleinkinderen.”