‘Ik vond hardlopen verschrikkelijk’

Sport
Ze heeft er minstens al 25 kilometer opzitten maar Suzanne Bot oogt op de Westblaak nog zo fit als een hoentje, (Foto: PR)
Ze heeft er minstens al 25 kilometer opzitten maar Suzanne Bot oogt op de Westblaak nog zo fit als een hoentje, (Foto: PR) (Foto: )

Waterpolo is duidelijk iets heel anders dan hardlopen. Dat ondervond Suzanne Bot nadat ze vijf jaar geleden clubgenote Mascha Verloop volgde en kilometers ging maken. “Het was corona-tijd. Het zwembad was dicht en ik wilde toch wel wat in beweging blijven.”

Ze zag het als een uitlaatklep. Dat leidde na een halve tot een hele marathon. In april begint ze nu, nadat ze tussendoor in New York nog even die 42 kilometer en nog iets heeft gelopen, aan haar vierde Rotterdamse rondje. Iets waarover ze in haar schooltijd gegruweld zou hebben. “Ik ben van huis uit een zwemster. Hardlopen vond ik zelfs verschrikkelijk”. Die schroom is voorbij, maar ze merkt wel, dat die twee disciplines niet echt bij elkaar aansluiten. “De combinatie van waterpolo en hardlopen is best wel zwaar. Zelfs zodanig dat ik wel eens een waterpolo-training oversla.” Drie jaar geleden ging ze de uitdaging aan. “Of het zou lukken na een halve ook een hele te lopen wist ik niet. Ik wilde er voor gaan en kijken hoever ik zou komen.” Die durf werd beloond.  “Het geeft zoveel voldoening. Als je dan de finish haalt proeft dat meteen naar meer.” 

Nog 11 dagen tot Rdam Marathon

Onderweg geniet ze mede van de entourage. Voor haar is echter niet de ontvangst op de Coolsingel de ultieme beleving. “Dat is de Goudsesingel. Daar staan de mensen heel dicht op het parkoers. Wat een sfeer.” Dat ervoer ze ook in New York waar ze met Mascha Verloop liep. “Het is door de vele bruggen en omhoog lopend vals plat heel zwaar. Wel een hele belevenis en Rotterdam in het kwadraat.” Toch slaat ze de Maasstad niet over. Ondanks wat pijntjes, die haar nu dwarszitten. “Ik heb desondanks toch weer dertig kilometer getraind. Als dat kan, kunnen die twaalf er ook nog wel bij.”