‘Pijn regeerde mijn doen en laten’

Sport
Olivier Hortensius is na een geslaagde hernia-operatie terug in de hoofdmacht van hoofdklasser HC Rortterdam (Foto: PR)
Olivier Hortensius is na een geslaagde hernia-operatie terug in de hoofdmacht van hoofdklasser HC Rortterdam (Foto: PR) (Foto: )

Het was een race tegen de klok. Olivier Hortensius wilde met de mannen van hoofdklasser HC Rotterdam de play-offs halen. Rugklachten leken echter een streep door de rekening te halen. Toch is het gelukt.

Met die klachten reisde hij in december met Jong Oranje voor het WK af naar Maleisië. Ook zijn vakantie, die hij na het mondiale toernooi, doorbracht in Bali werd er door beheerst. Maar Olivier is weer Boven Jan. Traint en speelt op de hoogste versnelling. Wat hem tussen het WK en zijn terugkeer in de Rotterdamse hoofdmacht overkwam was allesbehalve prettig. Het schept wel het beeld van een man, die niet van opgeven weet. Hij speelde op het WK, werd na de 5-3 winst op Belgie, waarin hij dankzij een fenomenaal doelpunt man-of-the-match werd. Maar zag vooral af.  Niemand zag zijn pijn. “Dankzij pijnstillers. Ik nam er toen al dertig pillen per dag”, schetst hij de situatie en somt een reeks ongemakken op. “Zo sliep ik slecht en zitten was ook al geen pretje.” In Bali werd het allemaal nog een graadje erger.

Terug op de thuisbasis was de fysio de eerste halte. En “Kan er een MRI gemaakt worden”, de prangende vraag. Hernia, was de voor de hand liggende diagnose. Half februari volgde de ingreep. Zes weken darna keerde hij terug op het trainingsveld. “Als een kind zo blij, dat ik er weer voor kon gaan en voluit kon lopen en rennen”, klinkt er opgelucht. “Zo heb ik anderhalf jaar niet normaal kunnen zitten. Pijn regeerde mijn doen en laten. Nu kan weer met gestrekte benen op de bank hangen.” En kijkt hij, volledig hersteld, gretig uit naar de play-offs, die de nummer vier van de hoofdklasse mag spelen. Met in de halve finale koploper Bloemendaal als eerste horde. “Een flinke kluif”, noemt hij het. Een understatement?