64-jarige man uit Waterland in thuisisolatie vanwege corona

Algemeen
Vragen over het coronavirus? Zie de website www.rivm.nl.
Vragen over het coronavirus? Zie de website www.rivm.nl. (Foto: Pixabay )

WATERLAND - Een 64-jarige man uit gemeente Waterland is besmet met het coronavirus (Covid-19). Dit is met laboratoriumonderzoek vastgesteld. De man heeft de besmetting in Noord-Italië opgelopen. Deze inwoner is in thuisisolatie. GGD Zaanstreek-Waterland brengt de contacten van deze patiënten in kaart voor contactonderzoek. GGD Zaanstreek-Waterland blijft de situatie scherp in de gaten houden, in nauwe samenwerking met het RIVM.

Het nieuwe coronavirus kan zich verspreiden via druppels. Bijvoorbeeld als iemand hoest of niest in het gezicht van een ander. Om te voorkomen dat de ziekte zich verder in Nederland verspreidt, brengt de GGD in kaart wie er nauw contact heeft gehad met de besmette patiënt. Dit noemt men contactonderzoek. De contacten van de patiënt moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van andere klachten die zij hebben. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden. Inmiddels is het contactonderzoek gestart. Alle mensen met wie de patiënt contact had worden in beeld gebracht. De GGD monitort deze personen in de komende twee weken. Bij klachten test de GGD hen.

Wat kan je doen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen?

Het belangrijkste dat je kan doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen is eenvoudig. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

• Was je handen regelmatig

• Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog

• Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na eenmalig gebruik direct weg

Meer informatie over het nieuwe coronavirus

Vragen over het coronavirus? Het RIVM zette de vragen en antwoorden over het coronavirus op een rij. Op de website van het RIVM (www.rivm.nl) en de website van Rijksoverheid (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19) kan je filmpjes en animaties vinden over het nieuwe coronavirus en de rol van de GGD. www.ggdzw.nl besteedt ook aandacht aan het coronavirus.

Voor algemene vragen over het coronavirus is een landelijk publieksnummer geopend; 0800-1351.

Bij koorts (boven de 38 graden) én longklachten, bel dan de huisarts.