Kerststallenroute Monnickendam

Algemeen
De kerststallenroute – op eigen gelegenheid en in de buitenlucht – gaat gelukkig wel door dit jaar.
De kerststallenroute – op eigen gelegenheid en in de buitenlucht – gaat gelukkig wel door dit jaar. (Foto: Aangeleverd )

MONNICKENDAM - Veel evenementen kunnen dit jaar vanwege het coronavirus geen doorgang vinden. De kerststallenroute – op eigen gelegenheid en in de buitenlucht – gaat gelukkig wel door en wordt dit jaar gehouden van 13 t/m 30 december. De route, een initiatief van Stichting Promotie Waterland in samenwerking met kerststallenverzamelaar Rita van Bavel, kan dit jaar zelfs rekenen op extra deelnemers. Achter ruim 50 ramen van inwoners en winkels in de binnenstad van Monnickendam valt een kerststal te bewonderen.

De kerststallen zijn er in alle soorten en maten. Kleine, grotere, moderne en historische kerststallen, gemaakt van velerlei materialen, staan goed zichtbaar opgesteld in vensters en etalages. Het startpunt van de route is bij de levensgrote kerststal, gemaakt door Monnickendammer kunstenaar Herman van Elteren, onder de overkapping van Brasserie De Waegh aan de Middendam.

Geen tentoonstelling

Gebruikelijk is ook een tentoonstelling van honderden kerststallen in de RK Nicolaas en Antoniuskerk aan het Noordeinde in Monnickendam. Gezien de beperkte ruimte aldaar en de huidige maatregelen is besloten deze tentoonstelling dit jaar niet te houden. Ondanks dat wil de organisatie bezoekers en inwoners van Monnickendam het kerstgevoel bezorgen en daarom is besloten de wandelroute wel door te laten gaan.

Kerststallenroute

De locaties van de kerststallen zijn op een plattegrond genummerd aangegeven en met een wandelroute aan elkaar verbonden. Aan de brug, direct naast de ingang van Informatiepunt Waterland aan het Zuideinde 2 is een folderbak bevestigd, waaruit geïnteresseerden vanaf 13 december een gratis wandelroute kunnen pakken. Ook is de route gratis af te halen bij Kreatiek Neijzen (Kerkstraat 42) en de R.K. kerk, Noordeinde 19. De route is vanaf 13 december ook te downloaden als pdf op www.vvvwaterland.nl. Doordat de wandeling op eigen gelegenheid en in de buitenlucht gelopen kan worden is deze kerststallenroute volledig coronaproof en een leuke en sfeervolle activiteit in de decembermaand.

Informatiepunt SPW

Stichting Promotie Waterland heeft Informatiepunten in Monnickendam en Marken. Het Informatiepunt in Marken is in de wintermaanden gesloten. Het Informatiepunt in Monnickendam is vanwege corona beperkt geopend. In december is dat op vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 14.00 uur en extra op 24 december van 11.00 – 14.00 uur. Op 25 en 26 december en 1 januari is ook dit Informatiepunt gesloten.