Co van Assendelft Van Wijck (Harcotom), John Buter en Georges Lotze met een deel van de plastic doppen.
Co van Assendelft Van Wijck (Harcotom), John Buter en Georges Lotze met een deel van de plastic doppen. (Foto: Han Giskes)

“150.000 doppen voor fonds geleidehonden, dit is echt geweldig”

Algemeen

PURMEREND/MONNICKENDAM - Plastic doppen zijn voor het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF) van grote betekenis. De doppen zijn geld waard. Per kilo plastic doppen ontvangt KNGF Geleidehonden een vergoeding. Daarom het advies om de dopjes van frisdrank en melkpakken niet weg te gooien, maar deze te sparen en in te leveren bij één van de depots. Je steunt niet alleen de opleiding van onze geleidehonden, maar spaart ook nog eens het milieu. Inmiddels hebben alle doppen samen al tienduizenden euro’s opgeleverd. 

Man, de mensen van het geleidefonds worden helemaal gek als ze die partij doppen komen ophalen

Monnickendammer John Buter, beter bekend als De Buut (als zanger is hij bekend van het lied Makrelen), ondervindt regelmatig hinder van zijn slechter wordende gezichtsvermogen. Niet dat hij blind is, maar het ongemak wordt groter. Soms vraagt hij zich af hoe het zou zijn als je helemaal niks meer waarneemt en in je dagelijkse doen en laten moet vertrouwen op een geleidehond. Die vraag kon hij stellen aan een dame op straat. Zij liep met een hulphond. “Ik stapte op haar af en vroeg hoe dat nou was. Na haar verhaal bedacht ik dat dit het moment was waarop ik iets moest ondernemen. Dus ben ik doppen gaan sparen, zette een wasmand in mijn tuin waar iedereen doppen in kan gooien. Steeds meer mensen in mijn omgeving weten het en houden er rekening mee”, vertelt John.

Monnickendammer John Buter ondervindt regelmatig hinder van zijn slechter wordende gezichtsvermogen.  

Kortgeleden kreeg De Buut steun van zijn vriend Georges Lotze uit Purmerend. Lotze, die -als er geen nieuwe coronamaatregelen komen- met The Neil Diamond Project straks weer een tour maakt langs de Nederlandse theater, zag op Facebook een foto en vond dat hij aansluiting moest vinden bij het mooie tweeledige doel van Buter Want het is niet alleen doppen sparen om zo het KNGF financieel te ondersteunen, het zorgt er ook voor dat het overtollige plastic verdwijnt. Goed voor het milieu dus.

Goede doel

Vorige week werd het duo uitgenodigd bij het Purmerendse bedrijf Harcotom, dat hen 8.000 doppen in het vooruitzicht stelde. Doppen die normaal gesproken lange tijd worden gespaard en als bulk ineens worden vernietigd. “We vonden nu dat we de doppen voor dit mooie doel beschikbaar moesten stellen, ook vanuit een stukje maatschappelijke betrokkenheid. We hebben twee jaar gespaard”, vertelt Co van Assendelft Van Wijck, medewerker bij Harcotom.

Nooit verwacht

Wat Buter en Lotze echter niet wisten was dat het bedrijf geen 8.000 maar 150.000 doppen bij elkaar had verzameld. “Dit is echt geweldig, had ik nooit verwacht. Man, de mensen van het geleidefonds worden helemaal gek als ze die partij doppen komen ophalen”, lacht De Buut.

Stichting D-Dog

De depots van KNGF werken zelfstandig en hanteren een eigen werkwijze en innamebeleid voor wat betreft de soorten doppen. Bij de depots kun je terecht met vragen en uiteraard om de doppen af te leveren. Op de website van Stichting D-Dog vind je meer informatie over welke doppen kunnen worden ingeleverd, inzamelpunten en contactgegevens. 

"Ik wist dat ik iets moest ondernemen voor mensen die afhankelijk zijn van een hulphond."

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Waterland

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
De Dam tot Dam Businessloop: het hardloopfeest voor werkgevers én werknemers Algemeen 29 jun, 13:45
Afbeelding
De geboorte van Nederland 1572 - Kerkmuziek in Beweging Algemeen 29 jun, 13:44
Afbeelding
‘Mooi Waterland inspireert elke dag’ Algemeen 29 jun, 13:39
Afbeelding
“Leuk om dromen waar te maken” Algemeen 29 jun, 13:37
Afbeelding
Ademloos luisteren naar Kevin Hassing Algemeen 29 jun, 13:36
Afbeelding
Meezingfestival Monnickendam 9 juli 2022 Algemeen 29 jun, 13:34
Afbeelding
Hond voor de klas op OBS Middelie Algemeen 29 jun, 13:32
Afbeelding
Zomerfeest voor Oekraïnse vluchtelingen Monnickendam Open kerk op zaterdag Algemeen 29 jun, 13:30
Afbeelding
klaver Agrarisch vastgoed Landbouwshow. Purmer 400 jaar Algemeen 29 jun, 13:28
Afbeelding
activiteit in de regio Algemeen 29 jun, 13:27
Afbeelding
Akkoord voor nieuw college Algemeen 29 jun, 13:24
Afbeelding
persbericht kaasmarkt Algemeen 29 jun, 13:14
Afbeelding
Provincie investeert 1,5 miljoen euro in ’slimme oplossingen om elektriciteitsnet te ontlasten Algemeen 29 jun, 12:28
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Waterland

Op Rodi Waterland volg je het laatste nieuws uit Waterland. Rodi Waterland informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Waterland

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Waterland in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief