Groensubsidie voor inwoners van Waterland en Edam-Volendam verlengd

Algemeen
Vorig jaar zijn in 16 tuinen in Waterland tegels vervangen door planten.
Vorig jaar zijn in 16 tuinen in Waterland tegels vervangen door planten. ((Foto: Pixabay))

WATERLAND/EDAM-VOLENDAM - Net zoals vorig jaar kunnen inwoners uit de gemeente Waterland en Edam-Volendam die hun balkon, tuin of dak willen vergroenen weer subsidie krijgen van de Stichting Duurzaam Waterland. Voor het aanschaffen van een insecten-en wormenhotel is er nu ook subsidie. Op deze manier hoopt de stichting de regio nog groener en duurzamer te maken.

Inwoners kunnen dit jaar vijf verschillende subsidies aanvragen: voor het vervangen van tegels, grind of vlonders door groen, voor het aanleggen van een groen dak, het plaatsen van een regenton en het plaatsen van een insectenhotel en wormenhotel. Het aanvragen van alle subsidies mag ook.

71 tuinen zijn een regenton rijker, 31 daken zijn bedekt  met groen en in 16 tuinen zijn tegels vervangen door groen

Veel aanvragen

“Vorig jaar was een groot succes”, vertelt Laura Leeuwis van de Stichting Duurzaam Waterland. We hebben maar liefst 113 aanvragen gekregen en €13.110 subsidie uitbetaald aan inwoners die zich hebben ingezet om hun omgeving flink te vergroenen. 71 Tuinen zijn hierdoor een regenton rijker, 31 daken zijn bedekt met groen en in 16 tuinen zijn tegels vervangen voor planten. Daar zijn we ontzettend trots op. Al deze maatregelen zijn laagdrempelige manieren om je eigen leefomgeving groener en duurzamer te maken.”

Fijner wonen

Het vergroenen van je balkon, tuin en/of dak maakt je directe leefomgeving gezonder en prettiger: in de zomer is het stukken minder heet, de CO2 en fijnstof verminderen en je hebt minder kans op wateroverlast tijdens heftige regenbuien. Met het installeren van een regenton besparen huishoudens honderden liters water per jaar en dus geld. Ook is het beter voor de tuin- en kamerplanten.

Voorwaarden

In totaal mag één huishouden voor maximaal €600,- subsidie aanvragen. De stichting geeft deze subsidie met de winst die de windmolens in de regio opleveren. Op deze manier wil ze wat terugdoen voor alle inwoners en tegelijkertijd de regio verduurzamen. Meer informatie over alle voorwaarden en inspiratie om een duurzame en gifvrije tuin aan te leggen, vind je op sdwaterland.nl/subsidies/meer-groen-in-je-tuin-of-op-je-dak/.