Sinterklaas zet dit weekend voet aan wal in Monnickendam en Edam-Volendam

Algemeen
Sint Nicolaas en mevrouw Anna.
Sint Nicolaas en mevrouw Anna. (Foto: Ria-Houweling-Bouwman)

REGIO - Sint Nicolaas zet aankomend weekend weer voet op Nederlandse bodem. Ook bezoekt Sinterklaas dit weekend al Monnickendam, Edam en Volendam. Hieronder lees je het programma van de Sint voor het komend weekend. Schoentjes bij de kachel zetten is vanaf nu op eigen risico; er zouden zomaar pepernootjes in kunnen zitten als je ‘s ochtends beneden komt! 

 Zaterdag 13 november komt Sinterklaas aan in de binnenhaven van Monnickendam. De intocht is dit jaar iets anders ingevuld vanwege de coronamaatregelen. Maar de Monnickendammers zijn al blij dat Sinterklaas in ieder geval wil aanmeren in Monnickendam. Tijdens de eerste aflevering van het Monnickendammer Kinderjournaal waren er veel kinderen opgelucht. Sinterklaas probeert in ieder geval naar Monnickendam te komen en ook nog met de boot, dat geeft hoop. 

Inzingen Binnenhaven

Vanaf 13.45 uur begint het inzingen rond de binnenhaven dat wordt ondersteund door band Olympia – Con Brio. De presentatie is in handen van Mevrouw Anna. Om 14.00 uur hoopt Sint Nicolaas aan wal te stappen en het gezelschap wordt daar feestelijk ontvangen door Mevrouw Anna en burgemeester Marian van der Weele. Twee jaar geleden was het een swingend feestje. Daar hebben de Pieten ook dit jaar weer heel veel zin in. Fijn dansen op de sinterklaasliedjes.

Sint ziet ieder kind!

Als Sint aan wal is gekomen zal hij een korte rijtoer maken. Er is gevraagd of Sinterklaas niet al te lang wil blijven in de Haven. Omdat de kinderen en hun papa’s en mama’s dan te lang op één plek staan. Het lukt dus niet om elk kind te begroeten. Maar hij ziet jullie allemaal hoor!  

De rijtoer gaat via de Middendam, Zuideinde, Niesenoortsburgwal, Weezeland en de Rozendaalstraat naar de Zarken. Er kan worden meegelopen, of nadat je in de haven bent geweest, kun je ook gauw een plekje langs de route zoeken. Je kan ook alvast naar de voorstelling in de Grote kerk gaan.

Pietentheater

Met een geldig toegangsbewijs (kaartje dat ze op school gekregen hebben) mogen kinderen naar binnen en er worden beperkt ouders toegelaten (max. 1 ouder en/of verzorger per kind, bij meerdere kinderen uit hetzelfde gezin graag ook 1 begeleider). Dit vanwege de veiligheidsvoorschriften en de coronamaatregelen. De kinderen kunnen dan op de stoelen zitten en de ouders aan de zijkanten van de kerk. Volwassenen moeten afstand houden i.v.m. de coronamaatregelen. De kerk is open om 14.30 uur en de voorstelling start om 15.00 uur, Zarken 2, Monnickendam.

De QR code is voor volwassenen en de kinderen vanaf 13 jaar, verplicht bij deze pietenshow.

Sinterklaas in Edam

EDAM - Ruim 35 Pieten zullen Sint Nicolaas vergezellen op zijn route richting Edam. Zondag 14 november om 14.00 uur arriveert de pakjesboot bij de Kettingbrug om via de Nieuwehaven door te varen richting Schepenmakersdijk waar hij aan land stapt. Na twee jaar is er dan eindelijk weer een warm welkom voor de Sint! Begeleid door leden van de Kaaskapel, die op een koeboot de route vanaf de Kettingbrug meevaren, de Drumband, die op de kade meeloopt, wordt het direct ook een warm en groots welkom!

Neuteblazers

En het feest wordt nog groter vanaf het moment dat Sinterklaas in een koets stapt op de Schepenmakersdijk. Want daar sluiten de enthousiaste leden van de Neuteblazers zich aan. Zij vervangen de Pepernotenband, maar wie goed oplet zal beluisteren dat de twee genoemde muziekorkesten wel heel erg op elkaar lijken. Sint Nicolaas zal via de Lingerzijde richting het Damplein rijden, waar Steven Boegem al enige tijd de kelen opwarmt met klassieke Sint Nicolaasliedjes, aangevuld met hedendaagse Sint-liederen. Als de Sint aankomt wordt hij opgewacht door spreekstalmeester Harry Hulskemper en burgemeester Sievers.

Overleg gemeente

De vraag is nog even of de Dam ingezet kan worden voor de vele honderden wachtenden. Want de helft is bezet met hekken als gevolg van een bolling in het gesteente onder de sluisbrug. “We zijn hierover in druk overleg met de gemeente”, aldus de organisatie. “Wel is gemeld dat de werkzaamheden aan de beschoeiing van de Nieuwehaven zodanig worden aangepast dat iedereen op de kade kan staan en de boot er door kan.” Op het Damplein zal gezongen worden, en wordt het Spaanse gezelschap hartelijk welkom geheten. Daarna zal de Sint een kijkje nemen in het Stadhuis waar traditiegetrouw een kamer is ingericht als slaapplek. Maar of alles op orde is?

Familiefeest

Zeker is wel dat alle kinderen op deze zondag hun schoen mogen zetten! “We verwachten dat veel families deze avond gezamenlijk de komst van Sint Nicolaas zullen vieren!” De organisatie van de Stichting Sintintocht Edam is heel blij dat ze dit mooie feest eindelijk weer kan organiseren, maar heeft besloten dat het vanwege de coronaperikelen dit jaar nog te vroeg is voor een receptie.

Bezoekers en bewoners wordt weer gevraagd om de route autovrij te maken.  Auto´s kunnen tijdelijk geparkeerd worden langs de Singelweg, de bibliotheek, bij EVC of Boon Edam. Kijk voor de laatste informatie op de Facebookpagina: ‘Intocht Edam’.

Sinterklaas Volendam

Uiteraard slaat de Sint een bezoek aan de haven van Volendam zeker niet over. 14 november is de Sint in Volendam. Hij bezoekt Volendam traditioneel, begeleid door een spectaculaire vuurwerkshow.