Jan Heutink.
Jan Heutink. (Foto: aangeleverd)

‘Vertraagde woede’ van auteur Jan Heutink genomineerd voor Biesheuvelprijs

Algemeen

MONNICKENDAM -  ‘Vertraagde woede’ van auteur Jan Heutink, wonend in Monnickendam is genomineerd voor Biesheuvelprijs! De J.M.A. Biesheuvelprijs is een jaarlijkse prijs voor de beste korteverhalenbundel in de Nederlandse taal. De prijs is vernoemd naar één van de meesters van het genre.

De jury, bestaande uit Dirk-Jan Arensman, Bo van Houwelingen, Christine Otten, Ionica Smeets en Ronald Soetaert, is zich aan het verdiepen in de inzendingen. Op 20 februari 2022, tijdens de Week van het Korte Verhaal, wordt de J.M.A. Biesheuvelprijs uitgereikt.

De verhalen in de bundel ‘Vertraagde woede’ hebben een gemeenschappelijke deler. Ze gaan allemaal over een situatie waarbij je achteraf denk je: had ik het maar anders gedaan; had ik hem of haar maar meteen lik op stuk gegeven. Niet iedereen is daartoe echter in staat: we houden onze emoties in, we kroppen onze boosheid op en dat kan leiden tot frustraties en nog erger trauma’s. In deze bundel komen we personages tegen die hiermee worstelen.

Zo is er het verhaal van een vrouw die haar woede en verdriet over haar doodgemartelde verloofde nooit verwerkt heeft, we treffen een man die verbolgen sterft omdat noch zijn vrouw, noch zijn zoon het de moeite waard vindt de reis naar het ziekenhuis te ondernemen. Kortom, we lezen over mensen die pas veel later hun kwaadheid tonen, wanneer het totaal zinloos is: ‘vertraagde’ woede noemt de auteur dit. Maar we zien ook mensen die er wel in slagen onmiddellijk te reageren: het meisje dat zichzelf in brand steekt om maar bij haar vermoorde geliefde te kunnen blijven en daarmee de dorpswoede trotseert, de man die juist wel spontaan zijn vuisten gebruikt wanneer zijn familie in het geding is. En in Cambodja richt de dorpswoede zich op de krokodil die een prinses verslonden heeft...

Jan Heutink (Den Helder 1955) is Neerlandicus, woont in Monnickendam en heeft inmiddels drie romans op zijn naam staan: ‘Solwaster, Oponthoud in het verkeer’, ‘Van oude mannen (en de dingen die nog komen)’ en ’n Kleine coronaroman’. Hij studeerde af op het werk van Gerrit Krol.

Vertraagde woede | Uitgeverij Gopher | 9789493230217 | paperback

Afbeelding

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Waterland

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Provincie investeert 1,5 miljoen euro om elektriciteitsnet te ontlasten Algemeen gisteren
Afbeelding
Nieuwe tentoonstelling in Waterlandsmuseum de Speeltoren Algemeen gisteren
Afbeelding
FC Volendam oefent in Alkmaar Algemeen gisteren
Afbeelding
Beyaert viertal Noord-Hollands kampioen Algemeen gisteren
Afbeelding
Fries Skûtsjesilkampioen op de vaste wal in Edam Algemeen gisteren
Afbeelding
Voorlezen thuis met de DoorleesExpress Algemeen gisteren
Afbeelding
Toneelvereniging Purmersteyn speelt ‘ Alles krijgt een staartje’ tijdens Purmer 400 Algemeen gisteren
Afbeelding
Column deze week (wk 27) Algemeen gisteren
Afbeelding
Boerenmarkt Purmer 400 jaar Algemeen gisteren
Afbeelding
Lake Land hotel gereed voor opvang van Oekraïense vluchtelingen Algemeen 6 jul, 16:14
Afbeelding
Nieuwe Bridgecursus Dubbel & Dwars Edam Algemeen 6 jul, 16:09
Afbeelding
Challenge4life obstacle run 9 juli Algemeen 6 jul, 16:09
Afbeelding
WIN: vrijkaarten voor Museumpark Archeon Algemeen 6 jul, 16:07
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Waterland

Op Rodi Waterland volg je het laatste nieuws uit Waterland. Rodi Waterland informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Waterland

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Waterland in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief