Gemeenteraadsverkiezingen Waterland 2022

CDA: ‘Samen bouwen aan Waterland’

Algemeen
Lijsttrekker CDA Waterland Bert Enderink.
Lijsttrekker CDA Waterland Bert Enderink. (Foto: Evert Ruis)

“Samen bouwen aan de toekomst, samen bouwen aan Waterland; aan woningen, voorzieningen en aan de leefbaarheid in onze mooie gemeente Waterland”, dat is en blijft ons motto, aldus lijsttrekker Bert Enderink, voor CDA Waterland. 

“We zijn de afgelopen vier jaar heel voortvarend aan de slag gegaan, zeker op het gebied van woningbouw. We zijn er als partij trots op dat er meer dan 1000 woningen gaan bijkomen in de gemeente. Dat hebben we mooi bereikt met onze coalitiepartners, en daar hebben we als CDA echt onze nek voor uitgestoken. Uiteraard zijn we er nog lang niet en er moet nog meer gebouwd worden. Wonen is een van onze hoogste prioriteiten”, aldus Enderink. Het is niet voor niets dat boven het verkiezingsprogramma van het CDA de kop ‘Samen bouwen aan Waterland’ prijkt. Enderink: “We gaan letterlijk en figuurlijk bouwen aan Waterland.” Zo vindt CDA Waterland dat er extra aandacht moet komen voor de lastige positie van starters op de woningmarkt en voor de positie van senioren.  “Ook moeten we ervoor zorgen dat de middeninkomens betaalbaar kunnen wonen”, aldus Enderink. 

Impuls Monnickendam

Bert Enderink: “De nieuwe wijk Galgeriet zorgt behalve voor de bouw van 700 woningen en andere voorzieningen ook voor een impuls aan de (binnen)stad Monnickendam.”

Wonen is onze grootste prioriteit

CDA Waterland is een partij waarin iedereen erbij hoort en ertoe doet. “We vinden het heel belangrijk dat inwoners van Waterland betrokken zijn bij elkaar, en naar elkaar omzien. Dat hoort bij de waarden van het CDA. Daarom hebben de buurthuizen en wijkcentra zoals de Bolder en de kerken onze onverminderde aandacht en zetten we in op voorzieningen als deze, die de verbondenheid kunnen versterken. Mensen mogen niet buiten de boot vallen. Kwetsbare personen moeten hulp krijgen van de gemeente. We moeten kijken wat die persoon of dat gezin echt nodig heeft en niet wat wij als overheid bedacht hebben.” Ontmoeting en naar elkaar omzien blijft belangrijk voor het CDA. “Dan heb ik het ook over onze rol als kleine, zelfstandige gemeente. Zelfstandig zijn is mooi maar het betekent ook dat we als relatief kleine gemeente moeten kijken welke thema’s we samen met collega buurgemeenten kunnen oppakken; overleg met de regio Zaanstreek-Waterland en met de Metropool Regio Amsterdam is belangrijk als je het hebt over thema’s als werkgelegenheid, openbaar vervoer, woningbouw en duurzaamheid.”

Geen windmolens 

Wat dat laatste betreft vindt CDA Waterland dat de gemeente zeker haar verantwoordelijkheid moet nemen maar niet voorop hoeft te lopen. “We hebben een prachtige, landelijke omgeving. Laten we er niet meer windmolens bij plaatsen of de weilanden vol plaatsen met zonnepanelen. Het CDA hecht waarde aan de mooie, landelijke omgeving en aan een nette openbare ruimte.”

Budget Groenvisie

“Wij gaan er de komende periode op toe zien dat de openbare ruimte beter wordt onderhouden. Echt belangrijk dat hier meer budget voor wordt vrij gemaakt. Er zijn veel klachten over het onkruid in de gemeente dat te hoog staat, slordig openbaar groen op de begraafplaatsen en het aanzicht van bijvoorbeeld de rotonde in Monnickendam. De nieuwe groenvisie heeft nog niet gebracht wat we wensen. Een groot aandachtspunt wat ons betreft!”, aldus Enderink. 

Lees meer over het partijprogramma van het CDA Waterland op cda.nl\waterland 

In samenwerking met CDA Waterland