Atelier Cerneüs geeft eerbetoon aan Cerneüs senior met expo ‘Ode aan de Meester’

Algemeen
 Atelier Cerneüs geeft met de expositie ‘Ode aan de Meester’ een eerbetoon aan de overleden beeldhouwer Rob Cerneüs senior.
Atelier Cerneüs geeft met de expositie ‘Ode aan de Meester’ een eerbetoon aan de overleden beeldhouwer Rob Cerneüs senior. (Foto: Bob Doets)

MONNICKENDAM - Atelier Cerneüs geeft met de expositie ‘Ode aan de Meester’ een eerbetoon aan de overleden beeldhouwer Rob Cerneüs senior. Fotograaf Bob Doets heeft vlak voor het overlijden van Cerneüs senior de ‘Meester Beeldhouwer’ geportretteerd in zijn atelier. In deze heilige ruimte van de oude maestro wordt nu het werk van het jonge talent geëxposeerd.

Voor Bob Doets (25 jaar), die onlangs is benoemd tot ‘Fotograaf des Waterlands’, is dit zijn eerste echte expositie. “Als beginnend kunstenaar zonder opleiding aan een kunstacademie is het bijna onmogelijk om een plek te veroveren binnen de gevestigde kunstwereld”. De jonge fotograaf heeft weliswaar zichzelf leren fotograferen, maar blijkt een natuurtalent te zijn. Hij heeft de ziel van de markante kunstenaar weten te vangen en ook zijn vrije werk getuigt van een geoefend oog.

Vader Cerneüs inspiratiebron 

Een jaar na de dood van zijn vader heeft Rob Cerneüs junior het atelier als galerie ingericht waar getalenteerde nieuwe makers hun werk mogen laten zien. Zijn vader is de inspiratiebron voor dit bijzondere initiatief, omdat Cerneüs senior als autodidact ook zichzelf het vak heeft eigen gemaakt. 

Unieke verbeeldingskracht 

“De opleidingsachtergrond van de maker is voor mij niet zo interessant, maar wel iemands authentieke verbeeldingskracht.” De bevlogen galeriehouder is zelf beeldend kunstenaar en zijn stenen en bronzen beelden zijn opgenomen in veel particuliere collecties en worden regelmatig aangekocht door bedrijven. De laatste jaren zijn er tevens monumentale werken in de openbare ruimte te bewonderen, zoals afgelopen jaar het bronzen meisjesfiguur ‘Veenus’ op de Markermeerdijk.

Openingsweekend

Het openingsweekend vindt plaats op 26 en 27 februari en daarna kan men op afspraak de expositie bezichtigen tot 10 april. Adres: Atelier Cerneüs – Groote Noord 19 te Monnickendam. Contact: Rob Cerneüs junior: 0615085131.