Operatie Teddybeer met opnamen uit Waterland te zien in De Bolder

Algemeen
De Film operatie Teddybeer is in de Bolder te zien op 9 april.
De Film operatie Teddybeer is in de Bolder te zien op 9 april. (Foto: aangeleverd)

MONNICKENDAM - In de periode van april, mei 2019 werd Operatie Teddybeer, het bijzondere filmproject over de Tweede Wereldoorlog opgenomen in o.a. Ilpendam en Watergang. Een bijzonder project dat in zijn geheel is gemaakt met 155 vrijwilligers, met een laag budget (de cast ontving geen betaling of vergoeding), een deel hiervan werd onder andere gesponsord door de Gemeente Waterland. Operatie Teddybeer  is zaterdag 9 april te zien in De Bolder. Inloop vanaf 20:15 uur.  

Om de inwoners van Waterland te bedanken en iedereen de kans te geven de film te bewonderen, is er een speciale eenmalige vertoning op 9 april  georganiseerd. Er is dan ook gelegenheid om een deel van de crew en cast te ontmoeten, eventueel handtekeningen te krijgen en vragen te stellen. De film duurt 65 minuten. 

Diverse prijzen 

Na de Première in EYE Amsterdam in februari 2020,  verviel ook  de planning door de coronacrisis. Hierdoor kon de film helaas niet eerder vertoond worden maar hij  is wel al ingezonden geweest naar belangrijke filmfestivals wereldwijd. De filmfestivals zijn nu tot een einde gekomen, en de film heeft in totaal 36 nominaties en prijzen binnengesleept. Zoals op het filmfestival van Venetië prijzen voor ‘Beste Scenario’, ‘Beste Make-up & Hair design’ en ‘Beste Regisseur’. Tevens ontving de film op het  European Cinematography Award Festival de prijs voor ‘Beste Europese Film’. 

Het verhaal 

Operatie Teddybeer is een verhaal over de Tweede Wereldoorlog.  Begin 1940. Merel, een 14-jarig meisje, heeft een goed en leuk leven.  Dan begint de oorlog. Het dorp wordt bezet. Maar die Duitsers zijn toch zo slecht helemaal niet? Ze zijn aardig, en betalen netjes hun boodschappen. Het leven gaat gewoon door. Maar dit verandert allemaal wanneer ze niet alleen zelf in aanraking komt met de oorlog, en iedereen om haar heen langzaam door de oorlog verandert. Zij belandt in een gebied dat zij niet kent. Wie is vriend, wie is vijand? Wie is te vertrouwen? Langzaam maar zeker komt Merel erachter dat de oorlog niet alleen iets fysieks is, maar een innerlijke strijd voor ieder persoon. Wat is goed en wat is fout in een wereld die je dacht te kennen. Wat zou jij hebben gedaan, wat zou jij hebben gekozen? Durf jij de strijd aan? De strijd met jezelf?