Oma’s for Future

Aardbeien in de zomer

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Simon Gaastra)

Gabi Both (65) is een van de Oma’s for Future Waterland en lid van de klimaatcoalitie Waterland. Deze groepen maken zich zorgen over de toekomst van hun kinderen. Oma’s en de klimaatcoalitie willen bewustwording creëren rondom het thema klimaatverandering. Gabi schrijft voor Ons Streekblad/Rodi Waterland een column waarin ze vertelt over de doelen die de Oma’s en de klimaatcoalitie Waterland voor ogen hebben.  

Aardbeien in de zomer en niet in de winter, liever avocado’s uit Spanje en niet uit Verweggistan, überhaupt beter fruit en groenten regionaal en van het seizoen, geen plastic verpakkingen, de producten het liefst `fair trade`, een lekker vegetarisch alternatief voor de vleesconsumptie …. en zo kunnen we nog wel even doorgaan met onze wensen om klimaatneutraal boodschappen te kunnen doen. De lijst is lang en betekent ook voor bedrijf Ahold Delhaize een hele klus.

Maar precies dat vraagt Milieudefensie aan het concern. Om zich te houden aan het akkoord van Parijs, zijn bedrijfsvoering aan te passen en te stoppen met bijdragen aan de klimaatcrisis. Milieudefensie heeft de milieuzaak tegen Shell gewonnen en daagt nu 29 verdere belangrijke bedrijven uit, Ahold is er een van. Zij vragen de concerns met hun klimaatplannen aan te tonen of en hoe zij tot 2030 hun CO2-emissie met 45% willen reduceren.  

JMA

Voor Ahold was er afgelopen week naast de aandeelhoudersvergadering in Zaandam een klimaataandeel-vergadering, georganiseerd door Jongeren Milieu Aktief (JMA), de jongerenafdeling van Milieudefensie. Leden van JMA hadden aandelen gekocht en stelden tijdens de vergadering kritische vragen. 

‘Buiten waren de groene lopers uitgerold’

Buiten waren de groene lopers uitgerold en de aandeelhouders werden begroet met vrolijke djembé-klanken. Zij werden uitgedaagd over de groene loper het gebouw binnen te gaan, een petitie te tekenen en zich kritisch op te stellen ten aanzien van de klimaatplannen van Ahold. De vicepresident ‘Health en Sustainability’ van Ahold vergezelde de activisten voor korte tijd en overhandigde het klimaatplan van het concern aan de voorzitter van Jongeren Milieu Aktief. Het event werd afgesloten met een mooi podiumprogramma. 

De boodschappen

Terug naar de boodschappen! We kunnen best zonder zomerkoninkjes in de winter, smaken doen ze toch niet echt en voor plastic inpakmateriaal zijn er prima alternatieven. En we moeten de jonge generatie steunen. Wij als oma’s en opa’s van OFF zijn onder de indruk van de jongerenbeweging, met hoeveel inzet, creativiteit en elan zij aan de slag zijn. Dus wij laten ook zeker onze stem horen! Onze kinderen en kleinkinderen zitten later met de problemen opgescheept, problemen die onze generatie toch wel mede heeft veroorzaakt.

Info: waterland.omasforfuture.eu