Een blik in de Weeggeefshop met Oekraïense vrijwilligers
Een blik in de Weeggeefshop met Oekraïense vrijwilligers (Foto: Aart Tóth)

Weggeefshop voor Oekraïense vluchtelingen

Algemeen

REGIO/CASTRICUM – Op het Kooiplein in Castricum zit sinds kort een ‘Weggeefshop’ voor Oekraïense vluchtelingen. Deze is voor Oekraïners, die in de regio onderdak hebben gevonden bij gastgezinnen of een gemeenschappelijke opvang. In deze ‘kringloopwinkel’ hoeven de klanten niet te betalen: kleding, speelgoed en schoeisel is helemaal gratis. 

Door: Aart Tóth

Vera Fetisova en Jacqueline de Graaf-Buur vonden dat er wel wat meer gedaan kon worden, buiten vriendelijk welkom en opvang voor de vluchtelingen. Vera kan tolken, als oorspronkelijk Russische die al jaren in Castricum woont. Oekraïners spreken Russisch, omdat de Russische taal een verplicht vak op school was in de Sovjettijd, toen vele Balkanlanden onder de Sovjet-Unie vielen.

Het pand is gratis ter beschikking gesteld door Cambium Holding. Vera is blij op deze manier iets te betekenen voor Oekraïners in de regio. Want Oekraïense vluchtelingen uit heel Noord-Holland boven Noordzeekanaal zijn welkom.

Inleverstop

Intussen hebben ruim 50 Oekraïense vluchtelingen in Castricum onderdak gevonden. Het betreft veelal vrouwen en kinderen, omdat de mannen zijn achtergebleven om dienst te verrichten in het leger. Veel daarvan zijn opgevangen door Vera en Jacqueline. Een deel van de dames helpt in de Weeggeefshop met het sorteren van kleding en ophangen per maat. Dat ophangen zorgt nog wel voor hilarische taferelen als een gratis gekregen kledingrek het begeeft. Het aanbod is gigantisch. Er is ook al kleding naar Oekraïne getransporteerd. 

Kritische noot wat betreft de ingeleverde kleding: lever alleen knappe kleding in. “Ook Oekraïners willen er knap bijlopen. Breng kapotte kleding dus naar de textielbak, dat scheelt ons veel werk,” aldus Jacqueline. 

Spullen Oekraïense vluchteling doneren
Er is een norm aanbod van spelletjes, puzzels en meer. (Foto: Aart Tóth)

Dat Jacqueline graag de handen uit de mouwen steekt wordt duidelijk, als ze vertelt dat bepaalde zaken vanwege bureaucratie te lang duren. Zo zijn er nogal wat vluchtelingen die dolgraag de Nederlandse taal willen leren, maar de registratie daarvan verloopt traag. Slagvaardig is Jacqueline daarom zelf vast begonnen om gemotiveerde Oekraïners Nederlands te leren.

Fietsen

De veelal vrouwelijke vluchtelingen willen zich graag verplaatsen in het dorp. Daar zijn damesfietsen voor nodig. En dan vooral kleinere fietsen; Oekraïense vrouwen zijn immers wat kleiner dan Nederlandse. “Ook kinderfietsjes zijn welkom,” vertelt Jacqueline, “Intussen hebben we al contact met de Castricumse inzamelaars van gebruikte fietsen, Wim van Vliet, Gerard Castricum en Cees Zonneveld, die ons daarbij gaan bijstaan.” Daarnaast is er behoefte aan stevige kledingrekken en kleine magazijn- of winkelrekken. Kleerhangers zijn ook welkom.  

Openingstijden

De kringloop is open op maandag en woensdag van 15.00 tot 17.00 uur, en op zaterdag van 11.00 tot 13.00 uur. Meer info op www.uaid.nl. Blijf op de hoogte via Facebook ‘Gratis kringloop voor Oekraïense vluchtelingen

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Waterland

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Optimist on Tour meert aan bij de Zaanse Schans Algemeen 21 jun, 08:30
Afbeelding
Reuring biedt divers locatietheater Algemeen 21 jun, 07:00
Afbeelding
Ribbius Peletierpenning 2022 voor Marie-Anne van Reijen Algemeen 20 jun, 20:51
Afbeelding
Spectaculaire Blubberrace in Monnickenmeer Algemeen 20 jun, 18:48
Afbeelding
Hart voor Vrouwen ontvangt cheque van Happen & Trappen Waterland Algemeen 20 jun, 17:00
Afbeelding
IJsclub Marken voorziet Marken van een lekker scharretje bij de lunch Algemeen 20 jun, 16:38
Afbeelding
Nationale Waterstofdag met lancering WaterstofNHN Algemeen 20 jun, 15:02
Afbeelding
Nieuwe fietsroutes door de jarige Purmer Algemeen 20 jun, 14:00
Afbeelding
Fwd: Edams Mannenkoor Excelsior Algemeen 20 jun, 13:23
Afbeelding
Sijtje Boes verandert: van kijkhuis naar beleving Algemeen 20 jun, 07:00
Afbeelding
75-jarig jubileum voetbalvereniging Oosthuizen: wedstrijd FC Rebellen – Oosthuizen op zaterdag 25 juni om 19.00 uur Algemeen 20 jun, 06:42
Afbeelding
Nieuw inzicht: ‘Hoogovenskelet’ op terrein hoogovens is een vrouw Algemeen 19 jun, 22:04
Afbeelding
Frontale botsing tussen twee auto’s Broek in Waterland 112-nieuws 19 jun, 15:35
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Waterland

Op Rodi Waterland volg je het laatste nieuws uit Waterland. Rodi Waterland informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Waterland

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Waterland in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief