Bachconcert Grote kerk Monnickendam

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

MONNICKENAM - Zondagmiddag 15 mei is het eerste concert van Bach in Monnickendam van 2022. In de Grote Kerk zingen 45 amateurzangers uit de regio samen met kamerkoor PA’dam onder leiding van Maria van Nieukerken een programma over vrede, Luther en Bach.

De grote kerkhervormer Martin Luther leefde in een wereld vol geweld. Eén van zijn beroemdste teksten luidt: Verleih’ uns Frieden, Geef ons vrede! Het koor zal deze tekst zingen in een prachtige, romantische bewerking van Felix Mendelssohn. Daarnaast zingt het koor Lutherse kerkmuziek van Schütz en Bach. Componist Heinrich Schütz schreef de muziek Selig sind die Toten ten tijde van de bloedige dertigjarige oorlog. 

Het uitgebreide motet Jesu, meine Freude van Bach is gecomponeerd als rouwmuziek, de tekst staat stil bij de innerlijke vrede. Deze bijzondere vocale muziek wordt afgewisseld met dansante cellomuziek door Angela Stevenson en indrukwekkende orgelmuziek van Johann Sebastian Bach, gespeeld door de organist van de Grote Kerk Wim Dijkstra. Het concert  begint om 16.00 uur. Entree is 12 euro voor volwassenen, 1 euro voor kinderen.