Bram Engberts
Bram Engberts (Foto: Rick Leeman)

Meer waterrijke tuinen met de Purmer400 Tuinen Challenge

Algemeen

REGIO - Met de Purmer400 Tuinen Challenge viert Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier het 400-jarig bestaan van droogmakerij de Purmer 400. De uitdaging is het watervriendelijk en diervriendelijk maken van de tuin. Het hoogheemraadschap daagt iedereen dus eigenlijk uit de eigen tuin aantrekkelijker te maken! Voor zichzelf en ook voor insecten, vlinders en andere dieren. 

Bewoners van Purmerend, Edam-Volendam en Waterland worden uitgedaagd vijvers aan te leggen, regentonnen neer te zetten of ruimte te geven aan borders en gras. Wie een terras wil, gebruikt geen tegels die warmte vasthouden en waardoor regenwater razendsnel wegspoelt. De liefhebber kiest voor grind of voor ruime voegen tussen de tegels, waardoor water toch in de bodem zakt. Dat zorgt voor een nattere bodem en voorkomt dat het riool overstroomt bij clusterbuien. En dankzij een regenton is er ook in droge periodes water om aan planten en dieren te geven. 

Ook biodiversiteit stimuleren

In de laatste jaren is de biodiversiteit achteruit gehold. Dat valt te verbeteren met zelfgebouwde insectenhotels, rommelplekjes in de tuin waar dieren zich kunnen verschuilen en specifieke planten die vlinders en insecten lokken. Dat is niet alleen goed voor de natuur, het zorgt ook voor een levendige en aantrekkelijke tuin.

Tuintips van Bram Engberts

Om het deelnemers makkelijk te maken, is Bram Engberts ingeschakeld. Deze ambassadeur van de groene leefomgeving geeft in korte filmpjes tips om de tuin te vergroenen. ‘Fijn als veel mensen geïnspireerd worden door de challenge om aan de slag te gaan met hun tuin. Ook voor zichzelf. Want zo’n tegeltuin wordt in de zomer echt veel heter. En nu we steeds vaker hittegolven meemaken, kun je beter kiezen voor een groene koele tuin.’

Prijzen

Deelnemers kunnen winnen als ze met hun foto’s veel stemmen krijgen van het publiek. De jury, bestaande uit Bram Engberts, hoogheemraad Klazien Hartog en Kees de Boer van Stichting Purmer400, kiest de prijswinnaars uit de top tien. En ze mogen een van de drie prijzen geven aan een deelnemer naar keuze. Wie wint krijgt een plantenpakket, een regenton of een tuinadvies van Bram. Die laatste om misschien weg te geven aan iemand die nog flink met zijn tuin aan de slag moet! Op www.Purmer400-tuinen-challenge.nl  is meer te vinden over de wedstrijd.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Waterland

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Optimist on Tour meert aan bij de Zaanse Schans Algemeen 21 jun, 08:30
Afbeelding
Reuring biedt divers locatietheater Algemeen 21 jun, 07:00
Afbeelding
Ribbius Peletierpenning 2022 voor Marie-Anne van Reijen Algemeen 20 jun, 20:51
Afbeelding
Spectaculaire Blubberrace in Monnickenmeer Algemeen 20 jun, 18:48
Afbeelding
Hart voor Vrouwen ontvangt cheque van Happen & Trappen Waterland Algemeen 20 jun, 17:00
Afbeelding
IJsclub Marken voorziet Marken van een lekker scharretje bij de lunch Algemeen 20 jun, 16:38
Afbeelding
Nationale Waterstofdag met lancering WaterstofNHN Algemeen 20 jun, 15:02
Afbeelding
Nieuwe fietsroutes door de jarige Purmer Algemeen 20 jun, 14:00
Afbeelding
Fwd: Edams Mannenkoor Excelsior Algemeen 20 jun, 13:23
Afbeelding
Sijtje Boes verandert: van kijkhuis naar beleving Algemeen 20 jun, 07:00
Afbeelding
75-jarig jubileum voetbalvereniging Oosthuizen: wedstrijd FC Rebellen – Oosthuizen op zaterdag 25 juni om 19.00 uur Algemeen 20 jun, 06:42
Afbeelding
Nieuw inzicht: ‘Hoogovenskelet’ op terrein hoogovens is een vrouw Algemeen 19 jun, 22:04
Afbeelding
Frontale botsing tussen twee auto’s Broek in Waterland 112-nieuws 19 jun, 15:35
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Waterland

Op Rodi Waterland volg je het laatste nieuws uit Waterland. Rodi Waterland informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Waterland

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Waterland in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief