Afbeelding
(Foto: Pep )

Eilandraad Marken pleit voor bredere aanpak Zereiderpad

Algemeen

WATERLAND - De gemeenteraad van Waterland is afgelopen donderdag (12 mei) met 8 tegen 7 akkoord gegaan om een krediet van € 275.000 beschikbaar te stellen voor het vervangen van de kademuur onder de Wilhelminabrug en een nieuwe beschoeiing van de Wilhelminabrug tot de Walandweg aan het Zereiderpad op Marken. WaterlandNatuurlijk (5) en de VVD (2) waren tegen en het CDA (2), D66 (2), GroenLinks (2) en de PvdA (2) waren voor. De stemming in de raadsvergadering werd er een beetje ‘doorgedrukt’, daar de vergadering reeds de klok van 23.00 uur gepasseerd was en enkele raadsleden ‘een beetje moe’ werden en naar huis wilden.

Door het ‘doordrukken’ werd het agendapunt tot een soort hamerstuk gedegradeerd en heeft er geen enkele discussie plaatsgevonden. De tegenstemmende partijen konden geen argumenten inbrengen zoals die door de Stichting Eilandraad Marken (Eilandraad) waren aangegeven, zowel via een brief aan de fracties als via een inspraakronde. Een verbazingwekkend feit is, dat uit het voor stemmen van CDA en PvdA geen enkele inbreng was te vernemen van de Marker (duo)raadsleden van de PvdA en het CDA. Zij kennen de situatie als geen ander en weten hoe groot de problematiek is.

Eilandraad wil in één keer de problemen goed aanpakken

Het krediet gaat alleen over het vervangen van genoemde kademuur en beschoeiing, maar de Eilandraad van Marken met haar werkgroep Verkeer hadden een ook aantal ‘meekoppelkansen’ aangegeven: verkeersveiligheid, onderhoud Wilhelminabrug, toegankelijkheid voor hulpdiensten. Zo kan de grootste auto van de brandweer wel de bocht over de Wilhelminabrug richting Zereiderpad maken, maar niet andersom. De Eilandraad vindt het veel verstandiger om de zaken nu goed aan te pakken, omdat dan ook de kosten op termijn lager zullen uitvallen.

Bouwteam

De Eilandraad gaat nu de discussie met het nog te vormen bouwteam aan. Bij instemming van de wensen zal de gemeenteraad waarschijnlijk het budget dienen te verhogen. Doen ze dit niet dan kunnen ze over drie jaar weer een budget aanvragen van ruim drie ton euro’s om wederom de kademuur en beschoeiing te renoveren. Zeker met het te verwachten verkeer voor de bouwprojecten aan de Westerstraat en Hoogkamplaan.

Bijeenkomst omwonenden

Binnenkort wil de Eilandraad starten met het inventariseren van de wensen en ideeën van de omwonenden van het Zereiderpad met een bijeenkomst in dorpshuis Het Trefpunt. Dan kunnen de ‘buren’ van de weg hun zegje doen. Vervolgens kan door de Eilandraad alle wensen aan het bouwteam worden voorgelegd.

Pieter Pereboom / www.MarkerNieuws.com

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Waterland

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Kunstmaand keert terug Algemeen 6 jul, 16:26
Afbeelding
Provincie investeert 1,5 miljoen euro om elektriciteitsnet te ontlasten Algemeen 6 jul, 16:26
Afbeelding
Nieuwe tentoonstelling in Waterlandsmuseum de Speeltoren Algemeen 6 jul, 16:24
Afbeelding
FC Volendam oefent in Alkmaar Algemeen 6 jul, 16:23
Afbeelding
Beyaert viertal Noord-Hollands kampioen Algemeen 6 jul, 16:22
Afbeelding
Fries Skûtsjesilkampioen op de vaste wal in Edam Algemeen 6 jul, 16:21
Afbeelding
Voorlezen thuis met de DoorleesExpress Algemeen 6 jul, 16:20
Afbeelding
Toneelvereniging Purmersteyn speelt ‘ Alles krijgt een staartje’ tijdens Purmer 400 Algemeen 6 jul, 16:18
Afbeelding
Column deze week (wk 27) Algemeen 6 jul, 16:18
Afbeelding
Boerenmarkt Purmer 400 jaar Algemeen 6 jul, 16:17
Afbeelding
Lake Land hotel gereed voor opvang van Oekraïense vluchtelingen Algemeen 6 jul, 16:14
Afbeelding
Nieuwe Bridgecursus Dubbel & Dwars Edam Algemeen 6 jul, 16:09
Afbeelding
Challenge4life obstacle run 9 juli Algemeen 6 jul, 16:09
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Waterland

Op Rodi Waterland volg je het laatste nieuws uit Waterland. Rodi Waterland informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Waterland

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Waterland in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief