IJsclub Marken voorziet Marken van een lekker scharretje bij de lunch

Algemeen
Scharretjes bakken op de ijsbaan.
Scharretjes bakken op de ijsbaan. (Foto: Pep)

MARKEN - IJsclub Marken bakte afgelopen zaterdag scharretjes. “Door de gematigde winters komen er bijna geen inkomsten binnen en dan zijn acties gewoon nodig. Markers zijn gek op gebakken schar. En het visbakken zit in het bloed van onze club,” aldus een enthousiaste voorzitter Cornelis Roos van IJsclub Marken.

Scharretjes bij IJsclub Marken

Pieter Pereboom

Voorheen werd op Koningsdag en tijdens de Marker Havenfeesten vis gebakken. De Marker ijsclub heeft daarvoor een eigen kraam, die tijdens dit soort dagen goed wordt bezocht, de vers gebakken vis is meestal snel uitverkocht. Maar door de coronaperiode konden deze evenementen niet doorgaan en werd er dus ook geen vis gebakken. 

In de afgelopen twee coronajaren werden een paar visbakacties georganiseerd en omdat het zo’n succes was, is deze actie herhaald. De bewoners van Marken konden een bestelformulier bij één van de bestuursleden inleveren en de bestellingen werden bij de mensen thuis afgeleverd. 

De vis werd gebakken naast kantine ‘De IJsschuit’ van de Marker ijsclub. Betalingen gingen via een ‘tikkie’ en als dat niet mogelijk was, dienden de ‘klanten’ gepast contant te betalen bij het afleveren van de lekkernij.

Het visbakken kon bijna geen doorgang vinden, daar niet alle viskotters uitvaren, vanwege de hoge brandstofkosten en er dus geen vis aan wal wordt gebracht. Maar afgelopen week kwam er ‘witte rook’ en kon medegedeeld worden dat de visbakactie door kon gaan.

De vele bestuursleden begonnen om 08.30 uur met opstellen en om 10.15 uur gingen de eerste scharretjes de pan in. Rond de klok van twee waren alle bestellingen de deur uit en kon de ijsclub terugkijken op een geslaagde actie.

Overigens is IJsclub Marken komend weekend, door personele problemen, niet met een gebakken visje aanwezig op de braderie van de Marker Havenfeesten.