Ribbius Peletierpenning 2022 voor Marie-Anne van Reijen

Algemeen

Marie-Anne van Reijen was 6 jaar politiek actief in Amsterdam. Met de ervaring die zij daar opdeed, startte zij het initiatief ‘Meer vrouwen in de Politiek’. Een stichting waarmee zij onder meer 50% vrouwen in alle politieke functies wil bereiken en wil bijdragen aan een politieke cultuur die voor iedereen gelijk toegankelijk is. Sinds 2017 begeleidt Van Reijen mentorgroepen voor vrouwen die interesse hebben in de politiek, geeft zij trainingen en lezingen en organiseert ze speeddates met politici van verschillende partijen.

REGIO - Marie-Anne van Reijen is door de vakjury uit 36 inzendingen gekozen als de winnares van de Ribbius Peletierpenning 2022 voor haar initiatief ‘Meer vrouwen in de Politiek’.

Oordeel jury Juryvoorzitter Sybilla Dekker: “De jury is van oordeel dat Marie-Anne een onderscheiding verdient voor de manier waarop zij vrouwen stimuleert de politiek in te gaan en haar vasthoudendheid om vrouwen daadwerkelijk te laten slagen in de politieke arena”. 

Iedereen kon een Noord-Hollandse kandidaat aanmelden voor de Ribbius Peletierpenning 2022. De jury was op zoek naar een vrouw die deze onderscheiding verdient vanwege haar inzet voor meer vrouwen in de politiek of omdat zij als politica een inspirerend voorbeeld is voor anderen. Er werden 36 kandidaten aangemeld.

Ribbius Peletierpenning 

De viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019 was aanleiding voor Provinciale Staten om 5 jaar lang een onderscheiding uit te reiken aan een vrouw die zich verdienstelijk maakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek. Provinciale Staten vernoemden de onderscheiding naar Liesbeth Ribbius Peletier. Zij was de eerste vrouwelijke gedeputeerde van Noord-Holland en zette zich haar hele leven in voor vrouwenrechten. Meer informatie: www.noord-holland.nl/Bestuur/Provinciale_Staten/Ribbius_Peletier_penning