Oudercafé Edam-Volendam
Oudercafé Edam-Volendam (Foto: Els Broers)

Bibliotheekwerk in de gemeente Waterland

Algemeen

Bibliotheekwerk in gemeente Waterland

WATERLAND - De afgelopen 8 jaar verzorgde een commerciele partij, Karmac Bibliotheek, het bibliotheekwerk voor Bibliotheek Waterland. Dat verandert per 1 januari 2023. Dan neemt de Openbare Bibliotheek Waterland de verzorging van het bibliotheekwerk in de gemeente Waterland weer op zich. 

De vier vestigingen in de kernen Broek in Waterland, Monnickendam, Ilpendam en Marken blijven open. Sinds 1 januari 2014 maakten de bibliotheekvestigingen in deze gemeenten geen deel meer uit van het netwerk van Openbare bibliotheken en werden geëxploiteerd door een commerciële partij. 

Een aanbesteding

“Destijds waren de afspraken over het bibliotheekwerk dat we wilden verzorgen te kostbaar,” meldt de huidige directeur van Bibliotheek Waterland, Van Halderen. “Er moesten bezuinigingen worden doorgevoerd, met als gevolg een aanbesteding. De commerciële partij bood het bibliotheekwerk voor de helft van de kosten die wij als Bibliotheek Waterland hadden ingeschat.” 

Het gevolg was wel dat de manier waarop de openbare bibliotheek het bibliotheekwerk voor zich zag, werd losgelaten. De commerciële partij richtte zich volledig op de basis van het uitlenen en innemen van boeken, met een leestafel in de bibliotheek en computers om aan te werken. 

De extra’s

Dat is heel wat anders dan de extra’s van een openbare bibliotheek, waar ook aandacht gegeven wordt aan taal- en digitale ondersteuning, culturele en andere activiteiten en hulp bieden bij bijvoorbeeld het invullen van (belasting)formulieren. “We bieden hulp bij het aanvragen van een Digid, een digitaal rijbewijs, maar ook leggen we uit hoe je op de telefoon of tablet apps kan installeren en gebruiken. Wat vooral handig was toen de corona app aangeboden werd na de vaccinaties.”

Nader tot elkaar

Ondertussen zijn de gemeente en de openbare bibliotheek weer nader tot elkaar gekomen, onder andere omdat het verschil in benadering en daarmee de prijs- en kwaliteitsverhouding inzichtelijk werd gemaakt. 

“Daarbij zoomden wij in op toekomstige ontwikkelingen op het gebied van innovatie en hebben hier een goed beleidsplan voor geschreven, waarbij wij uitgaan van hoge kwaliteit. We hebben diverse gesprekken gevoerd en hebben de kosten voor het basisbibliotheekwerk en wat wij extra aanbieden laten zien. Dat deed gemeente besluiten om voor de komende periode voor Bibliotheek Waterland te kiezen.” 

Via een openbare aanbesteding heeft Bibliotheek Waterland voor een periode van 4 jaar het basis bibliotheekwerk in de gemeente Waterland weer toegekend gekregen. Ook is er met de gemeente Waterland overeenstemming bereikt om andere verantwoordelijkheden, zoals de educatieve- en maatschappelijke bibliotheek, te regelen via aparte afspraken.

Weten wat er allemaal te doen is? Kijk op www.bibliotheekwaterland.nl.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Waterland

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Zomerse kerst tijdens Sport- en Spelweek Ilpendam Algemeen 12 aug, 09:19
Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 10 aug, 10:38
Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Klimaatcoalitie op feestmarkt Algemeen 8 aug, 11:52
Afbeelding
Geruchtenstroom draait op volle toeren na arrestatie David Mendes da Silva Algemeen 6 aug, 15:51
Afbeelding
Expositie VrouwenkunstenOosthuizen Algemeen 5 aug, 07:00
Afbeelding
Gratis zomeractiviteit voor jonge doe-het-zelvers Algemeen 4 aug, 14:20
Afbeelding
Voedselbank inzameling Monnickendam 13 augustus Algemeen 4 aug, 12:04
Afbeelding
Schriftelijke vragen over stagnerend bouwproject Project Lepelbladstraat 5, Wormer door PvdA Algemeen 2 aug, 15:49
Afbeelding
Vier herfst met vaste planten Algemeen 2 aug, 13:26
Afbeelding
Snel een boodschap doen? Laat je huisdier nooit achter in de auto! Algemeen 2 aug, 11:00
Afbeelding
TafelTijd Pride Waterland Algemeen 2 aug, 09:39
Afbeelding
Herdenking 45ste sterfdag Elvis in Opstandingskerk Monnickendam Algemeen 1 aug, 20:06
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Waterland

Op Rodi Waterland volg je het laatste nieuws uit Waterland. Rodi Waterland informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Waterland

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Waterland in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief