Bibliotheekwerk in de gemeente Waterland

Algemeen
Oudercafé Edam-Volendam
Oudercafé Edam-Volendam (Foto: Els Broers)

Bibliotheekwerk in gemeente Waterland

WATERLAND - De afgelopen 8 jaar verzorgde een commerciele partij, Karmac Bibliotheek, het bibliotheekwerk voor Bibliotheek Waterland. Dat verandert per 1 januari 2023. Dan neemt de Openbare Bibliotheek Waterland de verzorging van het bibliotheekwerk in de gemeente Waterland weer op zich. 

De vier vestigingen in de kernen Broek in Waterland, Monnickendam, Ilpendam en Marken blijven open. Sinds 1 januari 2014 maakten de bibliotheekvestigingen in deze gemeenten geen deel meer uit van het netwerk van Openbare bibliotheken en werden geëxploiteerd door een commerciële partij. 

Een aanbesteding

“Destijds waren de afspraken over het bibliotheekwerk dat we wilden verzorgen te kostbaar,” meldt de huidige directeur van Bibliotheek Waterland, Van Halderen. “Er moesten bezuinigingen worden doorgevoerd, met als gevolg een aanbesteding. De commerciële partij bood het bibliotheekwerk voor de helft van de kosten die wij als Bibliotheek Waterland hadden ingeschat.” 

Het gevolg was wel dat de manier waarop de openbare bibliotheek het bibliotheekwerk voor zich zag, werd losgelaten. De commerciële partij richtte zich volledig op de basis van het uitlenen en innemen van boeken, met een leestafel in de bibliotheek en computers om aan te werken. 

De extra’s

Dat is heel wat anders dan de extra’s van een openbare bibliotheek, waar ook aandacht gegeven wordt aan taal- en digitale ondersteuning, culturele en andere activiteiten en hulp bieden bij bijvoorbeeld het invullen van (belasting)formulieren. “We bieden hulp bij het aanvragen van een Digid, een digitaal rijbewijs, maar ook leggen we uit hoe je op de telefoon of tablet apps kan installeren en gebruiken. Wat vooral handig was toen de corona app aangeboden werd na de vaccinaties.”

Nader tot elkaar

Ondertussen zijn de gemeente en de openbare bibliotheek weer nader tot elkaar gekomen, onder andere omdat het verschil in benadering en daarmee de prijs- en kwaliteitsverhouding inzichtelijk werd gemaakt. 

“Daarbij zoomden wij in op toekomstige ontwikkelingen op het gebied van innovatie en hebben hier een goed beleidsplan voor geschreven, waarbij wij uitgaan van hoge kwaliteit. We hebben diverse gesprekken gevoerd en hebben de kosten voor het basisbibliotheekwerk en wat wij extra aanbieden laten zien. Dat deed gemeente besluiten om voor de komende periode voor Bibliotheek Waterland te kiezen.” 

Via een openbare aanbesteding heeft Bibliotheek Waterland voor een periode van 4 jaar het basis bibliotheekwerk in de gemeente Waterland weer toegekend gekregen. Ook is er met de gemeente Waterland overeenstemming bereikt om andere verantwoordelijkheden, zoals de educatieve- en maatschappelijke bibliotheek, te regelen via aparte afspraken.

Weten wat er allemaal te doen is? Kijk op www.bibliotheekwaterland.nl.