persbericht kaasmarkt

Algemeen
Edammer kaasmarkt op woensdag.
Edammer kaasmarkt op woensdag. (Foto: Pixabay)

EDAM - Tijdens de tweede kaasmarkt van dit seizoen brengt een delegatie van de kaasstad Gouda, onder aanvoering van hun burgemeester Pieter Verhoeve, een bezoek aan de Edamse kaasmarkt. Burgemeester Verhoeve luidt als eregast de bel bij begin en einde van de markt. Ter opluistering van de markt maakt een traditionele Zuidhollandse kaasboer tijdens de markt een heuse Goudse kaas van verse Edamse koemelk.

Kaaskoppen verenigd op kaasmarkt

Het bezoek van de Gouwenaars aan hun collega-kaasstad staat in het teken van herdenkingsjaar 1572 toen zowel Gouda als Edam behoorden tot de steden die zich op de Statenvergadering van Dordrecht achter de Prins van Oranje schaarden. Omdat die bijeenkomst in Dordrecht wel wordt gezien als de geboorte van de latere Staat der Nederlanden wordt hieraan dit jaar in uiteenlopende herdenkingen aandacht besteed.

Het veel kleinere Edammer kaasje van circa 1,5 kg weegt letterlijk niet op tegen de veel grotere ‘wagenwielen’ uit Gouda die wel het tienvoudige in gewicht halen. Ook de smaakbeleving is volgens kenners zeer verschillend. Toch zijn beide kazen erin geslaagd de naam van hun stad van oorsprong al eeuwenlang wereldwijd bekendheid te geven.

De kaasmarkt van woensdag 6 juli is ‘s morgens van half 11 tot half 1. De toegang tot de markt is gratis. Parkeren kan op het parkeerterrein aan de zuidzijde van de oude binnenstad. Volg de borden. Meer informatie: www.kaasmarktedam.nl