De geboorte van Nederland 1572 - Kerkmuziek in Beweging

Algemeen
Grote Kerk Oosthuizen vol koormuziek.
Grote Kerk Oosthuizen vol koormuziek. (Foto: Aangeleverd)

OOSTHUIZEN - In de Grote Kerk vindt 9 juli een bijzonder concert plaats, uitgevoerd door het Hoornse Koepelkerkkoor Voces Cyriaci onder leiding van Mark Heerink, stadsorganist van Hoorn.

Hoornse Koepelkerkkoor zingt

De focus ligt op de ommekeer in de kerkmuziek, want “De geboorte van Nederland” in 1572 maakte op staatkundig en religieus gebied de weg vrij voor vele veranderingen. 

Van Gregoriaanse klanken in het latijn naar psalmen in het Nederlands, van roomse schoonheid naar protestante soberheid.

Het koor zingt liederen die uit beide culturen afkomstig zijn: eerst werken uit de katholieke traditie. U luistert naar Gregoriaanse hymnen, composities voor orgel en werken voor koor.

Lezing over Watergeuzen

Daarna volgt een korte lezing door de historicus Dr. Anne Doedens die het boek “Watergeuzen, een vergeten geschiedenis” publiceerde. Hij schetst de gebeurtenissen van 1572 en hun gevolgen, gebeurtenissen op het water voor Oosthuizen en in het dorp zelf.

Na de pauze zingt het koor liederen uit de protestantse tijd waarin samenzang belangrijk was. Zo staat “Ein feste Burg ist unser Gott” op het programma.

Locatie: Grote Kerk Oosthuizen, 9 juli 2022, 20:00 uur. Toegang 10 euro (graag contant en liefst gepast).