Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Aanmelding Burendag 2022 van start

Algemeen

‘Behoefte aan verbinding na twee jaar corona’ 

REGIO - De inschrijving voor Burendag 2022 gaat vandaag van start. Iedereen die zijn buren beter wil leren kennen kan vanaf nu een activiteit aanmelden op Burendag.nl. Organisatoren Oranje Fonds en Douwe Egberts zien dat er veel behoefte is aan verbinding tussen buurtgenoten na twee jaar van afstand houden. Met de 17e editie van Burendag willen ze die verbinding weer op duizenden plekken in het land faciliteren. 

Aanmelding Burendag 2022 van start

Meedoen in de samenleving begint in je eigen buurt. Burendag is dan ook ontstaan vanuit de gedachte dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden als buren elkaar kennen. Door op Burendag een activiteit te organiseren kunnen buren op een laagdrempelige manier met elkaar in contact komen. Het maakt het gemakkelijker om buurtgenoten te leren kennen die je normaal niet zo snel spreekt. Zo kan een burenbingo of een spelletjesmiddag veel meer betekenis hebben voor de buurt dan men misschien in eerste instantie zou denken.

Sociale vraagstukken

“De afgelopen twee jaar hebben ons extra laten zien hoe fijn en belangrijk het is om mensen in de buurt te hebben waar je op terug kunt vallen wanneer dat nodig is”, zegt Sandra Jetten, directeur Oranje Fonds. “Of het nu gaat om het aannemen van een pakketje, het doen van boodschappen of het bieden van een luisterend oor. De bereidheid van buren om voor elkaar klaar te staan was groot.’’

Aanvragen

‘’Maar we zien ook in de aanvragen die wij binnenkrijgen dat er na twee jaar corona grote behoefte is aan verbinding, omdat de hoeveelheid contacten klein gehouden moest worden. Er waren geen buurtbijeenkomsten, buurthuizen konden geen activiteiten organiseren, verenigingen lagen grotendeels stil. Terwijl verbinding tussen mensen een belangrijke basis vormt voor de aanpak van sociale vraagstukken zoals eenzaamheid, armoede en polarisatie. En die verbinding begint op Burendag. Dus Burendag maakt een wezenlijk verschil, het doet ertoe.” 

Momenten 

‘’Echt contact is zo belangrijk’’, zegt John Brands, directeur Douwe Egberts. ‘’Dat realiseren we ons door de pandemie des te meer. Even bijpraten, samen een kop koffie drinken of elkaar de helpende hand bieden. Op dat soort momenten voelen we ons verbonden met elkaar. Ieder jaar weer leggen buren in heel Nederland op Burendag de basis voor die momenten – en daar zijn we trots op.’’

Duizenden buurten

 In 2006 organiseerde Douwe Egberts de eerste editie van Burendag met 300.000 deelnemers, waarna het Oranje Fonds als medeorganisator in 2008 aansloot. Sinds 2006 organiseerden buurten al zo’n 58.000 Burendagactiviteiten. Inmiddels doen er jaarlijks duizenden buurten mee, in 2021 zelfs een recordaantal van 6.300. Dit jaar starten Douwe Egberts en het Oranje Fonds ook een samenwerking met communityplatform mijnbuurtje.nl. 

De organisatoren willen met behulp van het platform nog meer mensen bereiken en ervoor zorgen dat het voor buurtgenoten gemakkelijker is om ook na Burendag verbonden te blijven.

Financiële bijdrage

 Zo worden er o.a. webinars gehouden om mensen handvatten te geven om een succesvolle Burendag te organiseren. Deze zijn kosteloos te volgen. 

Buren kunnen via Burendag.nl een aanvraag bij het Oranje Fonds indienen voor een financiële bijdrage van maximaal 350 euro voor hun Burendagactiviteiten en een Burendagpakket.

 Om hiervoor in aanmerking te komen moet de activiteit aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze zijn te vinden op Burendag.nl.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Waterland

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Avondvaartocht door Eilandspolder / vrijdagavond 26 augustus 2022 Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Niels Brandt winnaar in 85e Sneekweek Algemeen 15 aug, 17:00
Afbeelding
Varen door een betoverend Broekbos, zondag 28 augustus 2022 Algemeen 15 aug, 14:29
Afbeelding
Tweederde Noord-Hollanders optimistisch over eigen bijdrage klimaat Duurzaam 15 aug, 13:13
Afbeelding
Monumentaal Dictee, 9 september, gelezen door burgemeester Lieke Sievers Algemeen 15 aug, 12:24
Afbeelding
Praten over het levenseinde Nieuws 12 aug, 13:21
Afbeelding
Symbolen van het boerenverzet Nieuws 12 aug, 09:54
Afbeelding
Sabine Fotografeert Column 12 aug, 09:52
Afbeelding
Vakantie in eigen land Column 12 aug, 09:50
Afbeelding
Deskundigen: let op elkaar om kans op verdrinking te verkleinen Nieuws 12 aug, 09:47
Afbeelding
Bloemenranden in de Beemster polder zorgen voor meer biodiversiteit Nieuws 12 aug, 09:24
Afbeelding
Zomerse kerst tijdens Sport- en Spelweek Ilpendam Algemeen 12 aug, 09:19
Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 10 aug, 10:38
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief