Nieuwe tentoonstelling in Waterlandsmuseum de Speeltoren

Algemeen
Om zelf te ervaren hoe die huid verwerkt kan worden, organiseert het museum een unieke workshop,
Om zelf te ervaren hoe die huid verwerkt kan worden, organiseert het museum een unieke workshop, (Foto: Aangeleverd Waterlandsmuseum )

MONNICKENDAM – Van oudsher staat Monnickendam bekend om de verwerking van vis en tijdens de Monnickendammer Visdagen deze zomer komt die historie weer tot leven. Daarom is in Waterlandsmuseum de Speeltoren de unieke reizende tentoonstelling ‘Leer van vis’ van het Netwerk Zuiderzeecollectie te zien van 16 juli t/m 11 september én organiseert het museum een unieke workshop met dit thema.

Reizende tentoonstelling ‘Leer van vis’ te zien in De Speeltoren

Vissenhuid wordt gezien als restproduct van de visserij. Maar het is ook opvallend ruw en sterk. Daarom wordt het al eeuwenlang verwerkt in talloze sier- en gebruiksvoorwerpen zoals kleding, wapens en zelfs schuurpapier. Zo krijgt dus de hele vis een bestemming! 


De toepasbaarheid van vissenhuid is terug te zien in de tentoonstelling ‘Leer van vis’ die deze zomer in Waterlandsmuseum de Speeltoren in Monnickendam neerstrijkt. Zo zie je dat het gebruikt kan worden als waterdichte kleding, maar ook als bekleding van luxe voorwerpen. De ruwheid en stevigheid maken het materiaal daarnaast bijzonder geschikt voor handvatten van sabels. Het is bovendien een duurzaam alternatief voor slangen- of krokodillenleer. In de moderne beeldende kunst wordt vissenhuid regelmatig toegepast. Deze diversiteit is tijdens de tentoonstelling te zien: kleding, tassen, boekomslagen, bekleding van sabels en moderne kunstuitingen. Verbaas je én steek iets op over de talloze toepassingen van vissenleer!

Om zelf te ervaren hoe die huid verwerkt kan worden, organiseert het museum een unieke workshop, onder deskundige leiding van kunstenares Happy van der Heide. Tijdens deze workshop op vrijdag 12 augustus kan men zelf een verse zalmhuid omzetten tot leer, met behulp van een milieuvriendelijke looitechniek.


Waterlandsmuseum de Speeltoren is van dinsdag t/m zondag geopend van 11.00 – 17.00 uur. In de maanden juli en augustus is het museum extra geopend op maandag van 13.00 – 17.00 uur.

Het museum biedt een toegankelijke en verrassende beleving van landschap, historie, carillon en wisselende tentoonstellingen van hedendaagse kunst. De organisatie draait geheel op onbezoldigde vrijwilligers (70) en heeft sinds de opening al meer dan 55.000 bezoekers ontvangen. Meer informatie is te vinden op de website van De Speeltoren: www.despeeltoren.nl of op FB/Instagram @despeeltoren.