Kunstmaand keert terug

Algemeen
Vorig jaar vond de pilot editie van de Kunstmaand De Onthulling plaats
Vorig jaar vond de pilot editie van de Kunstmaand De Onthulling plaats (Foto:Bob Doets)

Oktober staat in het teken van kunst & cultuur

EDAM/VOLENDAM - Waar het vorig jaar nog een pilot was rondom EuroArt, keert de Kunstmaand dit jaar terug als lokaal cultureel evenement onder de naam De Onthulling. De hele maand oktober staat in het teken van kunst, kunstenaars en erfgoed. Want, in onze gemeente is bijzonder veel talent aanwezig en de diversiteit en kwaliteit van het lokale aanbod is groot.

De gemeente Edam-Volendam, het Cultuurplatform en een speciale werkgroep zijn al enige tijd bezig met de voorbereidingen voor een vernieuwde en verbeterde Kunstmaand. Uiteraard in nauwe samenwerking met het culturele veld: kunstenaars en culturele organisaties uit onze eigen gemeente. Door hun betrokkenheid bij het programma in 2021 heeft het culturele veld kunnen ervaren hoe door samenwerking het culturele aanbod zichtbaar gemaakt kan worden voor een breed publiek. Het enthousiasme na de eerste editie vorig jaar is dan ook groot. Zo groot dat aankomende editie van de Kunstmaand een blauwdruk zal zijn voor een jaarlijks terugkerend evenement. 

Ariane Vervoorn, Beleidsmedewerker Kunst en Cultuur, licht toe “De Kunstmaand geeft een belangrijke impuls aan de wens om Edam-Volendam weer op een eigentijdse wijze op de kaart te zetten als kunstenaarskolonie. De kolonie heeft zijn wortels in de periode van het ontstaan van de Spaander Collectie. Met De Onthulling willen we de huidige kunstenaars weer in de etalage zetten.”

De Kunstmaand onthult de lokale parels; ware kunstschatten die onze gemeente rijk is en kleur geven aan ons bestaan. Wat kan je verwachten? Denk aan exposities, kunstroutes, bijzondere concerten, workshops, theater en lezingen, voor jong en oud. Het IJsselmeer, de landelijke omgeving, de ontwikkelingen binnen de lokale cultuur en het erfgoed zijn ware inspiratiebronnen.

Met het krachtige thema ‘De Onthulling’ laat de Kunstmaand zich van een verfrissende kant zien. Het kunst en cultuur aanbod is veelzijdig en vernieuwend, mede door unieke samenwerkingen. Kunstenaars, culturele organisaties, horeca en andere ondernemers zorgen gezamenlijk voor een aansprekend programma op – soms ongebruikelijke – manieren en fascinerende plekken.

Frank Bond, projectleider Kunstmaand De Onthulling, haakt hier op in: “De Kunstmaand bundelt op mooie wijze een maand lang wat onze gemeente op het gebied van kunst en cultuur te bieden heeft. Het is een bundeling van krachten, waarbij er door middel van samenwerkingen, nieuwe ideeën en projecten een stip op de horizon wordt gezet. Verder is de Kunstmaand het perfecte moment om iedereen alvast een beetje te informeren wat er op stapel staat voor het nieuwe jaar”.

Zo viert het Singelfestival na Corona eindelijk haar 40-jarig jubileum met een spetterende editie. Het festival opent de Kunstmaand met live-optredens, theatervoorstellingen en kindertheater. Verder staat het Kunstmaand-programma bol van tentoonstellingen, muziekoptredens en lezingen over kunst in alle kernen van de gemeente. Het populaire Kunstkijken en de Zeevang zomerroute slaan dit jaar de handen ineen voor de Open Atelierroute. Hierbij stellen niet alleen kunstenaars hun atelier open, ook kunnen bezoekers kunstwerken bewonderen op speciale locaties. En tijdens de Kunstmaand ronden Dichter des Waterlands Evert Smit en Fotograaf des Waterlands Bob Doets hun periode af met feestelijke avonden en exposities. Beiden maken ruimte voor nieuwe dichters en fotografen in 2023.

Meer weten over de kunstmaand? Volg Cultuuredamvolendam.Kunstmaand De Onthulling Website: kunstmaanddeonthulling.nl Facebook & Instagram: cultuuredamvolendam

Afbeelding