Vijf burgemeesters van respectievelijk Oudewater, Waterland, Madurodam, Gorinchem en Gouda.
Vijf burgemeesters van respectievelijk Oudewater, Waterland, Madurodam, Gorinchem en Gouda. (Foto: Frank de Roo)

Monnickendamse banier Madurodam onthuld in Madurodam

Algemeen

MONNICKENDAM - Burgemeester Marian van der Weele reisde onlangs, samen met een divers Waterlands gezelschap, af naar Madurodam. Daar vond namelijk de onthulling plaats van vier gemeentelijke banieren, waaronder een banier van de voormalig gemeente Monnickendam.

Herdenking van de ‘Geboorte van Nederland’ in 1572

Gemeente Waterland werd bij deze bijzondere gelegenheid vertegenwoordigd door burgemeester Marian van der Weele, Petra Bader (Speeltoren Museum Monnickendam), Harry Voogel en Ed Willms (Vereniging Oud Monnickendam), Yvonne Gras (vicevoorzitter gemeenteraad Waterland), Gerard Meij (Stichting Promotie Waterland) en Jan Meerman (bestuur Jan Haring Race).

Twaalf gemeenten

Acht van de twaalf gemeenten die aanwezig waren bij de eerste Vrije Statenvergadering van Nederland in 1572 zijn in Madurodam vertegenwoordigd met een raamdecoratie in de Statenzaal. Hierbij ontbraken nog vier decoraties van vier gemeenten, waaronder die van Monnickendam. De laatste nog ontbrekende gemeenten hebben deze raamdecoraties aangevuld met banieren. Zo zijn alle twaalf gemeenten die bij de ‘geboorte van Nederland’ aanwezig waren, compleet.

1572 was keerpunt

Dit jaar wordt in het hele land gevierd dat 450 jaar geleden, in 1572, de ‘geboorte van Nederland’ begon. Het was een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog. Nederland kwam onder leiding van Willem van Oranje in opstand tegen de Spaanse bezetters. Dit was het begin van een zelfstandig, bevrijd Nederland. 

Twaalf gemeenten namen deel aan de eerste Vrije Statenvergadering: Alkmaar, Dordrecht, Edam, Enkhuizen, Gorinchem, Gouda, Haarlem, Hoorn, Leiden, Medemblik, Monnickendam en Oudewater.

450 jaar vrijheid

450 jaar vrijheid is het waard om te herdenken. De vrijheid van de één betekent niet altijd de vrijheid van de ander. Het is belangrijk met elkaar in gesprek te blijven over onze universele waarden en de kennis hierover te delen: verdraagzaamheid en verbinding in vrijheid en verscheidenheid.

Slag op de Zuiderzee

In Waterland sloten de steden Edam, Monnickendam en Purmerend zich bij de opstand aan. Een belangrijke rol speelde de Monnickendamse burgemeester Cornelis Dirksz, die in 1573 als admiraal van de geuzenvloot een Spaans eskader op de Zuiderzee versloeg. 

Ter land was dwars door zuidelijk Waterland een frontlijn komen lopen en er werd onder meer gevochten bij Ransdorp en Ilpendam. Broek in Waterland werd door de Spanjaarden gebrandschat. In Monnickendam en Ransdorp werden priesters door geuzen vermoord. De Spanjaarden werden uit Waterland verdreven en na de overgang van Amsterdam naar de kant van de prins Van Oranje in 1578 verplaatste het krijgsgeweld zich naar elders.

Herdenking

Volgend jaar is het 450 jaar geleden dat de Slag op de Zuiderzee plaatsvond. Dat wil de gemeente en ook een aantal inwoners niet ongemerkt voorbij laten gaan. Na de zomer vindt er een bijeenkomst plaats in de Grote Kerk van Monnickendam waar alle geïnteresseerden welkom zijn. Hierover volgt later meer informatie.

Afbeelding
Feest bij Autobedrijf Nieuwendijk: gekozen tot tweede Renault- en Daciadealer van Nederland Nieuws 31 jan, 09:13
Afbeelding
Klimaatcollege in Broeker Kerk Algemeen 31 jan, 08:55
Afbeelding
Laadpalen in Waterland: hier vind je ze Algemeen 30 jan, 15:54
Afbeelding
Lezing Slag op de Zuiderzee in Monnickendam Algemeen 30 jan, 09:43
Afbeelding
Rotary Monnickendam organiseert Wintercafé Algemeen 30 jan, 09:30
Afbeelding
Dubbel feest in Bieb Monnickendam Algemeen 27 jan, 15:48
Afbeelding
Meer weten over longkanker? Kom naar de themabijeenkomst Algemeen 27 jan, 15:23
Afbeelding
'Gemeente Waterland kiest HVC als partner voor afvalverwerking' Algemeen 27 jan, 15:20
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:07
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Op zoek naar de nieuwe Dichter des Waterlands Algemeen 25 jan, 11:50
Afbeelding
Twee gewonden bij botsing op N247 112-nieuws 24 jan, 22:40
Afbeelding
12 februari: landelijke doneer-een-zaailing dag! Algemeen 24 jan, 10:46
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Waterland

Op Rodi Waterland volg je het laatste nieuws uit Waterland. Rodi Waterland informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Waterland

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Waterland in je mailbox.