Persbericht - Vijf tips om buiten stoken of barbecueën voor iedereen prettig te houden

Algemeen
 Houtstook buiten in de zomer? Denk aan de overlast voor anderen.
Houtstook buiten in de zomer? Denk aan de overlast voor anderen. (Foto: )

Wanneer u een terrashaard, vuurkorf of barbecue aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze schadelijke stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Ook wanneer u de rook niet meer ziet.

Vijf tips voor buiten stoken of barbecueën

Wilt u toch de terrashaard, vuurkorf of barbecue aansteken? Met de tips hieronder kunt u de uitstoot van schadelijke stoffen beperken.

- Raadpleeg Stookwijzer.nu: http://www.stookwijzer.nu/. Laat de terrashaard, vuurkorf of barbecue uit bij windstil of mistig weer. Op zulke dagen blijft rook hangen en dat kan plaatselijk veel luchtvervuiling en rook- en geuroverlast veroorzaken. Check ook of er een stookalert van het RIVM afgegeven is: https://www.rivm.nl/stookalert

- Gebruik alleen goed gedroogd en schoon hout. Vochtig hout verbrandt onvolledig, waardoor veel ongezonde stoffen vrijkomen. Hout moet minimaal 2 jaar drogen. Gebruik een vochtmeter om te meten of het hout een vochtigheidsgehalte tussen 15 en 20% heeft.

- Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout, daarbij komen schadelijke stoffen vrij. Het is verboden om bewerkt hout te verbranden. Ook verbranden van snoeihout of afval is verboden.

- Gebruik brandbare blokken van geperst hout, zonder toevoegingen. Deze zijn het minst schadelijk. Gebruik blokken met het FSC- of PEFC-keurmerk. Stapel ze losjes, zodat er veel zuurstof bij kan. Zo kan het hout volledig verbranden en komen er minder schadelijke stoffen vrij.

- Een elektrische barbecue geeft nauwelijks (rook)overlast voor de omgeving. Dat is een betere keuze dan een barbecue op houtskool. Toch kan in alle barbecues giftige rook ontstaan doordat vocht en vet uit het vlees druipt en verbrandt in de vlammen. Dat kunt u voorkomen door een barbecue te gebruiken met een vet opvangplaatje.

Wilt u meer informatie over de gevolgen van hout stoken voor het milieu en de gezondheid van uzelf en uw omgeving? Check de website van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/verwarmen-op-gas-of-hout/houtkachel-of-open-haard/

Wist u dat

- Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders last heeft van houtstook? Dit gaat vooral over geuroverlast, irritaties van ogen en luchtwegen en het dicht moeten laten van ramen en ventilatieroosters.

- Blootstelling aan houtrook directe klachten van de luchtwegen kan geven zoals hoesten en benauwdheid? Daarnaast zijn er aanwijzingen dat blootstelling aan houtrook leidt tot meer (ziekenhuisopnamen voor) hart- en vaataandoeningen.

- Rook via ramen en ventilatieroosters bij de buren kan binnendringen?