Monnickendammer Visdagen met onthulling sluisbord door wethouder Harm Scheepstra

Algemeen
Vis wordt verkocht bij de visafslag tijdens de Monnickerdammer Visdagen.
Vis wordt verkocht bij de visafslag tijdens de Monnickerdammer Visdagen. (Foto: Patou Ricard)

MONNICKENDAM - Nu de zomer in alle hevigheid is losgebarsten, zien de Informatiepunten van Stichting Promotie Waterland (SPW) ook de bezoekers in Waterland gelukkig weer toenemen. Om die bezoekers meer achtergrond te geven en goed te informeren is een aantal projecten opgepakt. Zo is er een informatiebord bij de Middendamsluis geplaatst en zijn er nieuwe folders ontwikkeld. De onthulling van het sluisbord en de lancering van deze nieuwe folders vinden vrijdag 29 juli plaats, tijdens de eerste van vier Monnickendammer Visdagen van dit jaar.

Monnickendammer Visdagen

Informatiebord Middendamsluis

Eerder dit jaar ontving SPW subsidie van Provinciale Staten voor verbeteringen aan de sluis. Karin Vlug, coördinator van SPW: “Naast een BHV-cursus en veiligheidshesjes voor de sluiswachters wordt ook gewerkt aan de veiligheid van de sluis zelf. Een deel van het budget hebben we benut voor een informatief sluisbord, om zo antwoord te geven op de meest gestelde vragen van bezoekers. 

Op het groene metalen bord is een in historische stijl gemaakte tekening van de Middendamsluis te zien. De tekening geeft eenvoudige uitleg over de werking van de sluis en is gemaakt door geboren en getogen Monnickendammer Harry Gentenaar. Het bord komt in het ‘kleinste straatje’ van Monnickendam, het toeristische zijstraatje van het Zuideinde, direct naast de sluis. Ook de plek waar het Informatiepunt zit. We zijn verheugd dat ook souvenirwinkel ‘My Souvenirshop’ van Gerard en Gré dit jaar weer geopend is, zodat we gezamenlijk bezoekers van informatie én leuke souvenirs kunnen voorzien.”

Nieuwe folders

Afgelopen voorjaar lanceerde SPW een handig fietsknooppuntenkaartje. Karin: “Dat Waterland een fietsregio bij uitstek is, zien we aan de vele fietsers die ons weten te vinden. Er zijn veel prachtige routes door het unieke Waterlandse landschap en gasten van de diverse vakantieparken trekken er graag op uit met de fiets. Speciaal voor al die fietsers hebben we een fietslabel ontwikkeld. Het ziet eruit als een kofferlabel en kan om het fietsstuur bevestigd worden. Wie een route volgens het fietsknooppuntennetwerk uitzet, kan op één zijde van dit label alle benodigde knooppunten noteren, zodat in één oogopslag de route te volgen is tijdens het fietsen. Heel handig. Daarnaast hebben we nieuwe folders over Monnickendam, Marken en Waterland (alle overige kernen) ontwikkeld om bezoekers goed te informeren.”

Monnickendammer Visdagen

De feestelijke onthulling van het sluisbord en de lancering van deze nieuwe folders wordt gedaan door wethouder Harm Scheepstra op de eerste van vier Monnickendammer Visdagen, vrijdag 29 juli om 11:00 uur voor het Informatiepunt. “We hebben daar een kraam met allerlei handige en leuke informatie voor bezoekers. De Monnickendammer Visdagen staan weer bol van de activiteiten: oude ambachten, oud-Hollandse kinderspelen, een lokale streekmarkt, kunst van lokale kunstenaars en nog veel meer. Centraal staat het visroken, buiten in rooktonnen en in de laatste nog in werking zijnde visrokerij van Monnickendam. 

Zoals de naam al zegt, draait alles op de Visdagen om de vis, die driemaal per dag wordt aangevoerd door een kwak uit Volendam, om vervolgens geteld en in de visafslag verkocht te worden. De visafslag vertelt alles over de visgeschiedenis van Monnickendam, dat in zijn hoogtijdagen maar liefst 30 visrokerijen kende en er is uitleg over hoe het afslaan van de vis in zijn werk ging. Bezoekers wanen zich even vishandelaar en kunnen een bod uitbrengen. 

De Monnickendammer Visdagen zijn een mooie nieuwe traditie aan de binnenhaven van Monnickendam, waar bezoekers vis kunnen proeven, mee kunnen zingen met zeemansliederen en kunnen genieten van de gezellige sfeer rondom de haven.” Na 29 juli zijn er nog drie Visdagen gepland op 5, 12 en 19 augustus. Meer informatie is te vinden op www.monnickendammervisdagen.nl.

Stichting Promotie Waterland

Onder de slogan ‘Waterland laat je verrassen’ is Stichting Promotie Waterland sinds 2010 actief in het verwezenlijken van het algemene doel om meer mensen in Waterland te laten recreëren en ervoor te zorgen dat zij langer blijven en vaker terugkomen. De activiteiten van SPW zijn gericht op drie doelgroepen: inwoners, ondernemers en toeristen. Stichting Promotie Waterland heeft Informatiepunten in Monnickendam en Marken. Voor meer informatie kan men online ook terecht op www.vvvwaterland.nl.