Snel een boodschap doen? Laat je huisdier nooit achter in de auto!

Algemeen
Laat je hond nooit in de auto tijdens de hitte.
Laat je hond nooit in de auto tijdens de hitte. (Foto: Pixabay)

We weten allemaal dat we geen dieren of kleine kinderen in de auto moeten laten tijdens warme dagen, maar toch gebeurt het soms. Daarom vertelt paraveterinair Esmeralda van Bommel waarom je huisdieren absoluut niet in de auto moet achterlaten!

Door Lenna van den Haak

Esmeralda: “De temperatuur loopt in de auto al heel snel op. Wanneer de buitentemperatuur 25 graden is, wordt het in de auto na slechts 10 minuten al 35 graden en na een half uur loopt de temperatuur zelfs op tot 44 graden. Honden kunnen hun warmte niet kwijt zoals mensen en raken al snel oververhit. Dit kan fataal aflopen. Ook bij auto’s die maar een beetje in de zon staan of met het raampje op een kier loert het risico van hittestress, met de dood als gevolg.”

Wat moet je doen als je huisdier oververhit is?

Honden kunnen niet goed zweten, waardoor ze minder makkelijk de warmte kwijt kunnen en hierdoor sneller oververhit raken. Oververhitting bij de hond kun je herkennen aan:

- Extreem hijgen, vaak met de bek wijd open. Helaas helpt dit niet voldoende en door het extreme hijgen krijgen honden het meestal alleen maar warmer.

- Ze kunnen veelvuldig gaan kwijlen.

- De slijmvliezen van de tong en bek kunnen donkerrood tot paars worden.

Mocht de hond oververhit zijn, is dit levensbedreigend en is het belangrijk om gelijk contact op te nemen met een dierenarts! 

Zorg dat je de hond in ieder geval ondertussen afkoelt met water (afspuiten, let wel weer op onderkoeling), natte doeken, of alcohol op de niet behaarde plekken doen (zoals in de liezen en op de voetzolen). Honden kunnen, net als mensen, verbranden. Let er daarom op dat de hond na het afkoelen met water niet in de zon gaat liggen, want dit zorgt ervoor dat ze sneller verbranden.

Tips 

Om te voorkomen dat je hond oververhit raakt kun je de volgende dingen doen:

- Zorg ervoor dat je hond voldoende mogelijkheid heeft om in de schaduw te liggen.

- Zorg voor voldoende drinkwater. Laat ze eventueel ook even zwemmen of spuit ze nat met de tuinslang.

- Ga niet op warme dagen een stuk fietsen met de hond naast de fiets. Honden zweten alleen via hijgen, en de grond waarop je hond loopt is ook warm. Hierdoor raken zij nog sneller oververhit.

- Laat je hond zeker niet in een dichte auto achter! Het is een kwestie van minuten waarin een hond oververhit kan raken in de auto, omdat de temperatuur kan oplopen tot 4x de buitentemperatuur. De ramen een beetje open laten staan is niet voldoende, dus laat je hond thuis of neem ze altijd mee uit de auto.

- Honden vinden spelen met een bal of lekker met andere viervoeters ravotten natuurlijk vele malen leuker dan saai in de schaduw liggen. Kortom, ze luisteren niet altijd even goed naar hun eigen lichaam. Je moet jouw hond dus af en toe een beetje schaduw laten opzoeken en zorgen dat ze genoeg drinken.

Vooral de kortsnuitige rassen zijn erg gevoelig voor oververhitting. Denk hierbij aan de Engelse Bulldog, Franse Buldog en mopshond. Heb je een kortsnuitig hondje? Houd hier dan extra rekening mee tijdens hoge temperaturen.

Hittestress met de dood als gevolg

Katten zoeken meestal zelf een koeler plekje op. Als dit niet lukt, creëer dan koele plekken waar de kat kan liggen. Zorg ervoor dat de kat in de schaduw ligt en naar binnen kan. Daarnaast is voldoende vers drinkwater ook belangrijk. Mocht de kat niet willen eten, forceer hem dan niet maar biedt het later nog een keer aan.

Net als honden kunnen katten ook verbranden. De neus en neusbrug, dunbehaarde delen als buik en oren of katten met een dunne, vooral witte vacht lopen risico. Zonnebrandcrème kan dus nodig zijn als uw kat veel buiten in de zon komt en houdt van zonnebaden.

Voor konijnen is het belangrijk om het konijnenhok niet in de zon te laten staan. 

Daarnaast kun je zelf koelelementen maken door plastic flessen twee derde met water te vullen en in de vriezer te leggen (geen glazen fles, die kan barsten). Leg de fles in het hok, eventueel gewikkeld in een oude theedoek, zodat het konijn zijn neus niet kan verwonden aan de ijskoude fles.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn viervoeter geen verbrande pootjes krijgt?

Op dagen waarbij de zon fel schijnt wordt het asfalt erg heet. Dit kan zó warm worden dat de voetzolen van de hond kunnen verbranden. Om te testen of het asfalt te warm is, kun je de temperatuur testen door je handrug 7 seconden op het wegdek te plaatsen. 

Mocht dit op de hand heet aanvoelen of kun je de 7 seconden niet vol houden doordat het asfalt zo heet is, dan is het beter om het asfalt te vermijden en probeer om de hond zoveel mogelijk op gras te laten lopen.


Let op, het wordt echt heel warm in de auto!  (Foto: Zowizoo)

Het Caressa Dierenziekenhuis in Haarlem.