Vier herfst met vaste planten

Algemeen
Anemone
Anemone (Foto: Amber)

Veel vaste planten vlammen nog één keer voordat de winterrust ingaat. Daardoor kun je volop genieten van verrassend veel bloemen in warme najaarskleuren, zoals okergeel, warmrood en dieppaars. Mooi in combinatie met stralend witte herfstbloeiers, zoals zilverkaars (Actaea simplex), die licht lijken te geven als de schemering invalt.

Doorbloeiers & laatbloeiers 

Met een mooie mix van vaste planten kun je de seizoenen dicht bij huis beleven. Combineer voor een levendige najaarsborder doorbloeiers met laatbloeiers. Dan zie je de zomer langzaam overgaan in de herfst. Doorbloeiers zijn vaste planten die al in de zomer beginnen met bloeien en niet van ophouden weten. Sommige bloeien zelfs door tot in november, bijvoorbeeld prachtkaars (Gaura lindheimeri), duizendknoop (Persicaria) en ijzerhard (Verbena bonariensis). In de loop van de nazomer en herfst komen daar de echte najaarsbloeiers bij, zoals herfstaster, grote pimpernel (Sanguisorba) en herfstanemoon (Anemone hybrida ‘Honorine Jobert’).

 Siergrassen & bladplanten 

Siergrassen mogen eigenlijk niet ontbreken in de najaarsborder. Veel siergrassen zijn in de nazomer en herfst op hun mooist. Ze bloeien dan met weelderige pluimen al dan niet gecombineerd met verkleurend blad. Lampenpoetsersgras (Pennisetum), prachtriet (Miscanthus) en pijpestrootje (Molinia) zijn bijvoorbeeld echte herfstbeauty’s. Vergeet ook de bladplanten niet met hun prachtige bladkleuren, zoals purperklokje (Heuchera). Kijk op www.perennialpower.nl voor nog meer planten voor de najaarsborder.

Tips & ideeën

Het najaar is het perfecte seizoen om te planten, omdat de grond nog warm is en het vaker regent dan in het voorjaar. Daardoor slaan de planten goed aan.

Plant ook najaarsbloeiende vaste planten in potten voor meer kleur op je terras of balkon. Een combinatie met siergrassen is altijd mooi.

Knip vaste planten niet af als het najaar ten einde loopt. Dan kun je in de winter nog genieten van het wintersilhouet. Afknippen kan in het (vroege) voorjaar, net voordat de eerste groene sprietjes verschijnen.

(bron: iVerde ‘Perennial Power’)