Open Atelier- en Kerkenroute | Een kijkje nemen bij kunstenaars

Algemeen
Marianne Jonkman is een de fotografen die exposeert in het kerkje in Middelie
Marianne Jonkman is een de fotografen die exposeert in het kerkje in Middelie (Foto: aangeleverd)

EDAM-VOLENDAM - Altijd al eens willen weten hoe de werkplek van een kunstenaar eruitziet? Tijdens de Kunstmaand Edam-Volendam kun je op 8 en 9, 15 en 16 oktober een kijkje nemen in de ateliers van kunstenaars. 

Daarnaast exposeren kunstenaars in verschillende kerken en kun je met hen in gesprek treden. Pak dus je kans tijdens de Kunstmaand en ontmoet de kunstenaar-achter-het-werk.

Ateliers én kerken

De Open Atelierroute in 2021 – een initiatief ontstaan vanuit Kunstkijken Volendam – was zo’n succes dat de route dit jaar een vervolg krijgt. De route gaat niet alleen op herhaling, hij loopt door de hele gemeente en is uitgebreid met kerken uit de Zeevang waar beeldende kunstenaars hun werk exposeren. Zo is de Open Atelier- en Kerkenroute ontstaan uit een samenwerking van Kunstkijken Volendam, de Zomerroute Zeevang, deelnemende kerken en een brede groep van kunstenaars uit de gemeente Edam-Volendam.

“Het leukste van alles is dat je niet alleen op pad bent door de gemeente, maar ook langs verschillende visies en werkwijzen”, zegt Bianca Vos, medeorganisator. “De deelnemende kunstenaars laten een breed palet aan beeldende kunst zien. Op iedere locatie word je opnieuw verrast.”

Aan de route nemen diverse kunstenaars deel. Zo gunnen Philine van der Vegte, Anneke Peereboom, René van Tol, Gea Karhof, Rob Cerneüs, Peke Kuiken, Diek Kubbe en Sandra Ale je een blik in hun atelier. Ook is de nieuwe locatie van teken- en schilderschool Kunst op Stap te bezichtigen. Hier wordt ook het werk van leerlingen gepresenteerd.

Beets - Op de route vinden ook speciale exposities plaats in de kerk van Beets, Oosthuizen en Middelie. In de kerk van Beets exposeert een groep Warder Kunstenaars bestaande uit Kees Verdonk, Lidy van Oort, Marco van de Oever, Joke Werkhoven, Anna van Gerve en Patricia Schor. Stuk voor stuk kunstenaars met bijzondere werken.

Oosthuizen - Vrouwenkunsten Oosthuizen, een groep van 11 vrouwen die elkaar inspireren bijzondere kunstwerken te maken, exposeren in de kerk van Oosthuizen. In de eerste week exposeren zij hun werk waarmee zij invulling gaven aan het thema van de 4V’s in het kader van de viering van de Geboorte van Nederland. In de tweede week van de Open Atelier- en Kunstroute tonen de vrouwen hun reguliere werk.

Middelie - Het kerkje in Middelie staat volledig in het teken van de fotografie. Hier exposeren Rick Huygen, Harry Schuitemaker, Christy Rijser, Marianne Jonkman, Maarten Kooijenga en Jongerenfotograaf des Waterlands Chris Bond. De focus van deze expositie ligt op landschappen uit de omgeving, waar iedere fotograaf zijn eigen, unieke invulling aan geeft.

Meer informatie: www.kunstmaandedamvolendam.nl.

Onder meer Philine van der Vegte stelt haar deuren open tijdens de Open Atelier- en Kerkenroute.