Aftrap Stoptober: 28 dagen stoppen met roken

Algemeen
Samen stoppen met roken helpt om het vol te houden.
Samen stoppen met roken helpt om het vol te houden. (Foto: Martin Büdenbender)

REGIO - Woensdag 21 september om 15.00 uur vindt de regionale aftrap van Stoptober 2022 plaats bij Wijkboerderij De Veldmuis in Zaandam. Wethouder Stephanie Onclin van Zaanstad en Anton Kok, Directeur Publieke Gezondheid van GGD Zaanstreek-Waterland, geven dan symbolisch een trap tegen de Stoptoberbal.

Stoptober

Stoptober is een landelijke campagne om rokers in de maand oktober te laten stoppen met roken. 80% van de rokers geeft aan te willen stoppen, maar weet niet goed wanneer. Een landelijk stopmoment op 1 oktober maakt het rokers iets makkelijker. De stopperiode van 28 dagen is overzichtelijk en maakt het aantrekkelijk voor rokers om mee te doen. Naast de landelijke initiatieven, helpen ook alle GGD-en mee om Stoptober onder de aandacht te brengen. Zo ook GGD Zaanstreek-Waterland, onder andere met een regionale aftrap.

GGD-medewerker Dianne van der Lans legt uit: “Tijdens Stoptober creëren we, naast de alom bekende datum van 1 januari, een extra moment om gezamenlijk te stoppen. Dit blijkt voor veel mensen belangrijk, want door elkaar hierin te steunen is de slagingskans groter.” 

Meedoen

Iedereen die aan Stoptober wil meedoen, kan zich inschrijven via de website www.stoptober.nl. Voor deelnemers aan Stoptober is er een speciale gratis Stoptober-app. In deze app staat wat stoppen met roken betekent voor de gezondheid. De app geeft dagelijkse tips en er staat in wat je zoal kunt verwachten tijdens die 28 dagen. “Want 28 dagen is de tijd die je lichaam nodig hebt om door de ontwenningsverschijnselen heen te gaan,” laat Dianne weten. “Via de app kan je afspreken om in plaats van te roken bijvoorbeeld samen te wandelen, om de gedachten af te leiden. Dat werkt beter dan in je eentje zitten en proberen niet te roken.”

Community functie

De app heeft een community functie. Degenen die willen stoppen, kunnen steun krijgen van bijvoorbeeld hun voetbalteam, straat of collega’s. Via Facebook, Twitter, Instagram blijven de deelnemers op de hoogte en staan ze in contact met anderen die hetzelfde doormaken. Ook kunnen ze ervaringen uitwisselen. 

“De GGD is er natuurlijk vooral mee bezig vanuit het gezondheidsoogpunt,” merkt Dianne op. “Er komen steeds meer plekken die rookvrij zijn, zoals ziekenhuizen en de stations. Wij streven naar een rookvrije generatie, die niet meer verslaafd is aan sigaretten. Want we ervaren dat het nu weer oploopt, elke week beginnen honderden kinderen te roken.” Dit kan komen door vrienden, ouders, want zien roken, doet roken.

Wil je mensen die je kent stimuleren om te stoppen, blijf dan de positieve effecten benoemen, dat werkt beter. “Rokers weten zelf wel wat de nadelige effecten zijn. Juist de positieve effecten benoemen werkt beter: je krijgt een betere conditie, je behoedt je kinderen voor meeroken, je houdt meer geld over per maand en je bent niet meer verslaafd, daar doen ze het voor!”

Via de website www.stoptober.nl is allerlei informatie te vinden hoe je kan stoppen of iemand kan helpen te stoppen. Je kunt daar ook het Stoptober stappenplan downloaden.

Stoptober is een initiatief van KWF, Hartstichting, Longfonds, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos-Instituut, GGD GHOR Nederland, en Stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.