‘Social Sofa voor Vrede’ onthuld in Poelenburg

Algemeen
Samen mozaieken met als resultaat de Social Sofa voor Vrede.
Samen mozaieken met als resultaat de Social Sofa voor Vrede. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - De kleurrijke Regenboog Sofa, symbool voor Hoop en Vrede, is onthuld in de Lobeliusstraat, aan het begin van de ‘Poelenburg boulevard’. De Regenboog Sofa is gemaakt in opdracht van de gemeente Zaanstad en heeft tot doel: mensen bij elkaar brengen.

De Regenboogsofa is gemaakt door bewonersgroep Buurtpunt uit Poelenburg, de twee meidengroepen Safija en Girlzz, leerlingen van het Pascal College via Local Heroes, een groep nieuwkomers uit de Achtersluispolder en nog veel meer Zaankanters. Kunstenaar Anas Thalesh uit Syrië voegde aan de voorkant het woord ‘Vrede’ toe in vijf talen en een mooie vredesduif op de voorkant van de leuning.

Initiatief Zaantheater

Social Sofa is een landelijk project dat het Zaantheater naar Zaanstad heeft gehaald om mensen te verbinden. Het is een betonnen bank die uit naam van een bedrijf of instelling door een team vrijwilligers wordt ingelegd met mozaïek. 

De sofa’s worden buiten geplaatst op een plek waar mensen makkelijk gaan zitten en een praatje met elkaar kunnen maken. Ook het maakproces zorgde voor verbinding tussen de mensen die meededen. 

Burgemeester Hamming is erg enthousiast: “Ik hoop dat we er in Zaanstad in slagen duizend bankjes realiseren, duizend plekken waar mensen elkaar ontmoeten en mensen elkaar spreken.”

Nog meer Sofa’s

Inmiddels wordt er druk gewerkt aan nog meer Sofa’s. In de werkplaats van maakgemeenschap De Hoop in de Achtersluispolder wordt met vrijwilligers uit de noodopvang een Sofa gemozaïekt. In de Rozenhof wordt druk gewerkt aan een Sofa door een groep van zo’n 50 Oekraïense vrouwen. En in de Loads in Krommenie heeft Jessie Tonkes voor haar wijk een Sofa gewonnen, via de wedstrijd ‘huurder aan zet’ van Parteon. 

Social Sofa Zaanstad was eigenlijk een tijdelijk project. Maar iedereen is zo positief dat besloten is om ermee door te gaan. Truus Vegter geeft zelfstandig leiding aan de Social Sofa Zaanstad vanaf Sofa 5. De ervaring leert: mozaïek een sofa samen en je maakt vrienden voor het leven!