Column Huis in Huis uit - PAARS

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Schilderij: Catharina Reynolds)

Paars, zegt men, is een kleur van waardigheid, van macht en van ijdelheid. Van drift, van rouw, van koninklijkheid en religie.

Paars in kleding duidt op creativiteit, individualiteit, kracht en intuïtie. Dat omdat de kleur opbeurend en kalmerend werkt. Donkerpaars komt zakelijker over en meer afstandelijk terwijl de lichtere graderingen vriendelijkheid en vrouwelijkheid uitstralen.

Op begrafenissen is paars het nieuwe zwart geworden. Alsof iedereen een paars mantelpak in huis heeft.

In de Romeinse tijd mocht de kleur paars zelfs niet zomaar worden gedragen. Daar waren wetten voor. Alleen de keizer mocht een purperen toga dragen.

Koningin Elizabeth stelde de wet in dat alleen de koningin, haar moeder, zusters en kinderen de kleur paars konden dragen.

Bij ons droeg tijdens Prinsjesdag Sigrid Kaag een paars pak.

Paars associeert men met luxe, stijl en rijkdom.

Tja, zo kunnen we nog wel even voortborduren op deze kleur. Dit mengsel van blauw en rood stimuleert de verbeelding en inspireert tot hoge idealen. Het schijnt een kleur te zijn die ons in staat stelt in contact te komen met onze diepere gedachten, die ons leert te vertrouwen op ons gevoel.

Violet blijkt de laatst zichtbare kleur te zijn die in de regenboog verschijnt en heeft de hoogste energievibratie. Violet kan, naar het schijnt, ook gevoelig zijn voor luchtvervuiling, geluidsoverlast of de vervuiling van onze voedselketen. Violet is daarentegen gelukkig ook de kleur van liefdadigheid. Door wijsheid en kracht te combineren met gevoeligheid en nederigheid, kan violet veel bereiken voor de minderbedeelden ons ons.

Paars of violet helpt je de zin van het leven en spirituele vervulling te zoeken, het verbindt ons met een hoger bewustzijn. Het wordt geassocieerd met de transformatie van de ziel: het heeft aantrekkingskracht voor filosofen.

Kunstenaars, musici, schrijvers, dichters en helderzienden worden allemaal geïnspireerd door deze violette tint.

Paars is ook de internationale kleur van mensen die kampen met de lastige chronische ziekte die fibromyalgie heet en waar wetenschappers over de hele wereld maar niet achter kunnen komen waar de echte oorzaak ligt en waar zodoende heel veel doctoren heel veel mensen in onzekerheid moeten laten hoe zij het best behandeld kunnen worden. Dat is een verhaal apart.

Positieve eigenschappen van deze kleur zijn artistiek, deskundig, getalenteerd, zelfbeheersing, mysterie en fantasie.

Minder positieve eigenschappen: excentriek, dogmatisch, arrogant, onpraktisch, cynisch en… afstandelijk.

Wie oh wie kan mij vertellen wat ik morgen aan moet trekken!