Column huis in huis uit: VALLENDE BLADEREN

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Schilderij: Catharina Reynolds)

We zien het allemaal dagelijks om ons heen. De bladeren vallen. De bomen worden kaler. Wij krijgen het wat kouder. Wij maken deel uit van de natuur en als we de oude Chinezen aanhalen dan is dit de tijd om al het overtollige waarmee we dagelijks worstelen van ons af te schudden. Zoals een boom zijn blad laat vallen.

Dat kan je letterlijk via een oefening die sporters vaak doen vlak voor een wedstrijd: hun hele lijf losschudden. Op en neergaan met hun tenen en voeten en tegelijkertijd de polsen laten wapperen om zich op die manier te ontdoen van stress.

We kunnen het spiritueel bekijken maar ook praktisch.

Kies je voor het laatste, dan ligt het voor de hand dat je je truien en vesten uit de kast haalt en kijkt wat je nog graag draagt, wat eventueel gewassen moet worden en leg je meteen je zomerspullen wat meer achterop de plank.

Prima moment dus om die zomergarderobe nog eens goed in ogenschouw te nemen. Zijn er jurken bij die je al twee jaar niet meer draagt, broeken die je niet meer passen? Leg ze opzij. Voor éen dag. Kijk er dan nog eens naar. Wil je dat stapeltje echt missen? Als het nee is, dan gaat alles gewoon terug in de kast. Bij een ja, dan doe je het in een doos en gaat het naar de Kringloop of naar een kleding verzamelpunt voor mensen uit Oekraïne.

Dit is maar een klein voorbeeld. Iedereen zal een ander punt belangrijker vinden. Die oude fiets uit de garage? Geef hem weg.

Je kan natuurlijk ook kijken naar de hoeveelheid zorgen in je hoofd. Welke zou je kunnen aanpakken. Waar kan je best zelf wat aan doen?

Verander mee met het vallen van de bladeren, doe iets aan je overgewicht, aan je rookgedrag of aan een andere slechte gewoonte. Zoek op een creatieve manier naar een nieuwe uitdaging.

Tem je boosheid op bepaalde zaken, kijk er eens anders naar. Bekijk de problemen in ons land iets luchtiger. Wedden dat je af en toe een oplossing vindt. Dan kan je trots op jezelf zijn dat je wat aan het bereiken bent. Een ommetje per dag, minder koolhydraten, de asbakken achter in de kast. Het hoeft niet zo moeilijk te zijn om wat veranderingen aan te brengen die je blijer maken!

Zet gewoon een muziekje op en geniet van de vallende bladeren!