‘Hadden we maar (eerder) geweten dat jullie er waren’

Algemeen
Door prachtige ligging van Huis aan het Water komen mensen snel tot rust.
Door prachtige ligging van Huis aan het Water komen mensen snel tot rust. (Foto: aangeleverd)

KATWOUDE - Voor mensen die niet te maken hebben met kanker, is het de ‘ver van mijn bed’-show. Maar voor mensen die hier wel mee te maken krijgen, doordat ze zelf de diagnose krijgen, of omdat iemand in hun omgeving de diagnose heeft, verandert er veel. Huis aan het Water is er voor die mensen en biedt als een van de weinige locaties in Nederland een combinatie van formele en informele zorg.

Tanja van den Berg, coördinator, weet wat een opluchting het voor mensen kan zijn als ze de weg naar het Huis aan het Water gevonden hebben. “Ik heb meerdere malen gehoord dat mensen zeiden: ‘hadden we maar (eerder) geweten dat jullie er waren!’ Want hoewel hoewel er met enige regelmaat aandacht is voor Huis aan het Water in de regionale en lokale pers en op sociale media, valt dat nog steeds niet iedereen op. Vooral als ze zelf niet met kanker in aanraking zijn gekomen.”

Regie terugpakken

Als mensen met kanker geconfronteerd worden, zijn ze veel in het ziekenhuis. Tussen de verpleegkundigen, de witte jassen, de schema’s en de chemo’s door, is het soms lastig je eigen pad te bewandelen. Vragen komen op als: Wie ben ik nu? Wat kan ik nog? Waar ga ik naartoe? “Mensen kunnen het gevoel krijgen dat ze de controle verliezen over hun eigen leven. Wij helpen hen om de regie weer terug te pakken.”

“Dat gebeurt in het huis onder andere door psychosociale ondersteuning te bieden,” laat Tanja weten. “In ons Huis werken onder ander psychiaters, psychologen, en psychotherapeuten, evenals oncologische fysiotherapeuten. Zij steunen de mensen en deze hulp wordt veelal vergoed door de zorgverzekeraars. 

Aanvullend op die formele zorg, bieden wij informele ondersteuning, waarmee bezoekers zich vaak snel op hun gemak voelen.” Informele zorg bestaat uit (re)creatieve activiteiten, gespreksgroepen, lotgenotenactiviteiten, ondersteuning voor het gezin en advies over werk en kanker. Enthousiast vertelt Tanja: “We zijn een grote vrijwilligersorganisatie, met gastvrouwen en -heren die met plezier mensen ontvangen, verzorgen en een luisterend oor bieden. Alleen door hier te komen, in deze rustgevende omgeving, valt bij veel mensen al een last van hun schouders.”

Activiteiten

Activiteiten die georganiseerd worden zijn onder andere Yoga, Mindfulness en Schrijven helpt. Er is een wandelgroep die elke maandag samen loopt, een zanggroep die tweewekelijks met elkaar zingt en er is een atelier om creatief bezig te zijn. Op dit moment draaien er diverse lotgenoten groepen zoals Rouw en Verlies, Jong en je hebt Kanker, Kinder Splashcafé (voor kinderen waarvan ouders ziek zijn) en Uitdrukken in beelden. 

Huiskamer

“Voor en na een activiteit is iedereen altijd welkom in de huiskamer,” meldt Tanja. “Voor een kopje koffie of thee en nog even gezellig na te praten of met elkaar in gesprek te gaan.”

Zichtbaarheid blijft belangrijk. “We krijgen geen subsidie van de overheid en moeten onze eigen broek ophouden. Daarvoor is per jaar wel heel wat geld nodig, vandaar dat we blij zijn met donaties, legaten en andere giften en daarnaast organiseren we natuurlijk sponsorevenementen. Zo kunnen we mensen met kanker blijven steunen.”

Borstkankermaand

Tijdens de borstkankermaand, organiseert Huis aan het Water diverse activiteiten. Deze zijn niet alleen voor mensen met borstkanker, maar ook voor mensen met andere vormen van kanker omdat de impact van elke vorm van kanker groot is. Wie wil deelnemen aan activiteiten kan zich aanmelden door een mailtje te sturen naar info@stichtinghuisaanhetwater.nl. Kijk voor de activiteiten in de digitale krant, in de Pink Ribbon Special.