Volendams Verleden in ‘Schokker Verhalenmarkt’

Algemeen
Op deze foto staan Pieter Visscher en Geertje Jonk met hun kinderen en de aangetrouwden. Het gezin woonde indertijd aan de Stationsstraat. De familie Visscher/Visser, die met sch en ook met een dubbele ss, kwam ook van Schokland.
Op deze foto staan Pieter Visscher en Geertje Jonk met hun kinderen en de aangetrouwden. Het gezin woonde indertijd aan de Stationsstraat. De familie Visscher/Visser, die met sch en ook met een dubbele ss, kwam ook van Schokland. (Foto: aangeleverd)

VOLENDAM - Zaterdag 5 november vindt in het Volendams Museum de zogenaamde ‘Schokker Verhalenmarkt’ plaats. 

Historicus en schrijfster Eva Vriend kennen we van het boek ‘Eens ging de zee hier te keer’. Met haar boek was zij tevens de inspirator van de prachtige documentaire-serie met dezelfde naam, die we op de zaterdagavonden in de maand juni op tv hebben gezien. Zij gaat nu een boek schrijven over het voormalige Zuiderzee-eiland Schokland en dan speciaal over de bewoners die indertijd, in mei 1859, op last van de regering hun eiland moesten verlaten. 

Een aantal Schokker families kwam toen naar Volendam, zoals de families Bien, Konter, Sul, Visscher/Visser, Mastenbroek, Kluessien, Mossel, Kwakman ‘Ballap’ en Smit ‘van Diene’. Zij moeten hier intussen duizenden nakomelingen hebben. Eva Vriend is op zoek naar de verhalen over hun aankomst in Volendam. Hoe werden ze ontvangen, werden ze meteen geaccepteerd door de bevolking, hoe verliep de inburgering, wat is hun invloed geweest op het reilen en zeilen in Volendam en op hun latere generaties? 

Het kunnen dus ook verhalen zijn van voorouders uit de tweede, misschien wel derde generatie. Mogelijk bestaan er nog objecten, voorwerpen en/of documenten, die zijn nagelaten door een Schokker bessie of een Schokker bap. Een specialist uit het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen komt die dag ook naar het museum om Schokker voorwerpen en documenten te beoordelen. De bekende fotograaf Marco Bakker is aanwezig om van Schokker nazaten, op vrijwillige basis, een mooie portretfoto te maken. 

Het Schokker Koor zal tussendoor en aan het eind enkele oude Schokker liederen ten gehore brengen. 

Programma 

Het museum opent om 10.00 uur, waar men de Schokland-expositie kan bezoeken met vele Schokker nakomelingen. 

Eva Vriend begint om 11.00 uur met een introductie over Schokland, over de bewoners en het leven op het eiland. Om 11.30 uur wil zij graag de Schokker nazaten ontmoeten, die nog iets kunnen vertellen over hun Schokker voormoeder of voorvader, bap en/of bessie. Men kan door een oud Schokker bessie of Schokker bap nagelaten voorwerpen en documenten laten beoordelen. 

Gedurende de hele dag zal in de filmzaal een video worden vertoond. Om 12.30 uur is de afsluiting, verzorgd door het Schokker Koor met enkele oude Schokker liederen. 

De expotitie over het voormalig eiland Schokland is nog tot en met zondag 13 november te zien. Zichtbaar gemaakt wordt hoe gezinnen in 1859, gedwongen door de regering, hun eiland moesten verlaten, waarna zij zich op Volendam hebben gevestigd. Er is uitleg over waarom de regering wel tot die beslissing móest komen en het gaat over de klederdracht die de Schokkers
meebrachten van hun eiland. Bij een bezoek kan men in het museum nader geïnformeerd worden over de Schokker afkomst of over een mogelijke Schokker afkomst. Ook een stamboom laten samenstellen, met de Schokker voorouders, is mogelijk.

Het gezin van Jan Bien en Geertje Tol uit de Dirkslandstraat. Jan Bien is een rechtstreekse nakomeling van de Schokker familie Bien die in 1859 vanuit Schokland naar Volendam verhuisde.
Het gezin van Jan Schilder, ‘Jan Sas’ en Neeltje Smit, die aan het Kerkepad woonden. Het ootje van moeder Neeltje Smit was de Schokker in Diene Bien, die in 1859 met haar man, de oorspronkelijk van Volendam afkomstige visser Klaas Smit, naar Volendam kwam. De voornaam Diene komt nog steeds in deze familie voor.