Zorgelijke toename aantal mensen met dementie in deze regio

Algemeen
Het gaat erom dat mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen genieten.
Het gaat erom dat mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen genieten. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Tot 2030 zal het aantal mensen met dementie in de regio Zaanstreek Waterland toenemen met 49%. Dit is 10% meer dan de verwachting is voor Nederland. Een zorgelijke ontwikkeling. Vindt ook Margriet Slot, sinds juli van dit jaar programmamanager van Netwerk Dementie Zaanstreek Waterland. Zij nam het stokje over van Corrie de Koning, die het netwerk in 2018 van de grond tilde en naar het bestaande niveau bracht. Margriet Slot (46) heeft zich ten doel gesteld om in het verlengde daarvan in samenwerking met alle netwerkpartners, waaronder gemeenten, grote en kleinere zorg- en welzijnsorganisaties, GGZ en huisartsencollectief, meer bekendheid en ruchtbaarheid te geven aan Netwerk Dementie Zaanstreek Waterland. Met als ultieme doel de omstandigheden voor mensen met dementie en hun directe omgeving zo te maken dat zij zoveel mogelijk kunnen genieten.

Netwerk Dementie Zaansteek Waterland is er voor iedereen die ermee te maken heeft of krijgt

Deze week, om precies te zijn donderdag 10 november 2022, is het Dag van de Mantelzorg. Voor Margriet Slot, die een juridische achtergrond heeft, getrouwd is en moeder van twee kinderen, het goede moment om zich nader te verklaren. Enkele jaren geleden werd ze met de neus op de feiten gedrukt doordat haar schoonvader Alzheimer kreeg en uiteindelijk overleed. “Er valt heel veel te behalen. Nu ik deze functie heb zie ik dat we van grote betekenis kunnen zijn om mensen op het spoor te zetten van de mogelijkheden. Die zijn er legio. Het moet alleen een soort gewoonte worden dat mensen weten bij wie ze moeten zijn”, benadrukt Margriet Slot.

Zorg alleen redt het niet

De zorg alleen redt het niet, de maatschappij zal mee moeten draaien hoe om te gaan met mensen die te maken hebben met dementie. Het probleem wordt met het jaar groter. Een op de vijf mensen krijgt te maken met dementie. En het gebeurt niet alleen oudere mensen. Ik herinner mij niet dit gezegd te hebben en weet niet zeker of dit zo is. Misschien noemen dat er Kenniscentrum Dementie op jonge leeftijd is?, weet Slot.

Drie pijlers

Netwerk Dementie Zaanstreek Waterland handelt aan de hand van drie pijlers: 1. niemand mag tussen wal en schip belanden; 2 ondersteuning van en aan de mantelzorger en 3. de cliënt moet in positie worden gebracht. Margriet Slot: “Het belangrijkste is om in een zo vroeg mogelijk stadium de diagnose van dementie te stellen. Dat wordt meestal voorafgegaan door wat wij het ‘niet pluisgevoel’ noemen. Er wordt vanuit de directe omgeving, huisarts of zorgorganisatie waargenomen dat er iets niet goed is. Vanaf dat moment moet men weten dat Netwerk Dementie een website heeft waar uitgebreide informatie te vinden is en dat er in de verschillende bibliotheken in Zaanstreek en Waterland een Slimotheek is. Dit is een uitleenpunt voor slimme technologie. Hier kan men bijvoorbeeld een eenvoudige afstandsbediening, een robotstofzuiger, een rookmelder met slimme app of een seniorensmartphone lenen en gratis uitproberen.”

Wil je meer weten over de Slimotheek? Ze zijn er in de bibliotheken Zaanstad, Purmerend, Volendam, in Edam/Volendam is er een mobiele locatie. Het is handig om op de websites van de bibliotheken te kijken naar de openingstijden.

Zorgen voor elkaar. Netwerk Dementie Zaanstreek-Waterland is er voor iedereen die te maken heeft met dementie in deze regio. Het is het regionale netwerk waar zorg, dienstverlening en ondersteuning samenkomen en samen werken. Om zo te werken aan goede dementiezorg. Wil je meer informatie kijk dan op netwerkdementie-zw.nl

Margriet tot slot: “Op de website kunnen mensen gericht zoeken naar bijvoorbeeld de kennisbank. Hier staan veel tips op. Maar ook zien ze welke activiteiten er worden georganiseerd. De informatie staat er ook in andere talen.”

JOHN BONTJE

Margriet Slot.