Bestuur Egmondermeer 1930.
Bestuur Egmondermeer 1930. (Foto: aangeleverd)

‘1000 en 1 Dijkgraven’ te zien bij Hoogheemraadschap

Algemeen

REGIO - De tentoonstelling’1000 en 1 Dijkgraven’ zet vele dijkgraven uit Hollands Noorderkwartier in de spotlights aan de hand van kunstwerken en voorwerpen zoals fraaie portretten en fijn gegraveerde glazen. Of het net gerestaureerde zitkussen uit 1789 dat nu voor het eerst te zien is voor publiek. 

Het oudste waterschap ontstond in de 13de eeuw. En bij een waterschap hoorde (en hoort!) een dijkgraaf als voorzitter van het bestuur. Alle objecten houden verband met de talloze dijkgraven die in het Noorderkwartier in functie zijn geweest. De tentoonstelling is vanaf nu te zien in het centrale kantoor in Heerhugowaard. Toegang is gratis.

Bijzondere verhalen

Verschillende objecten zijn voor het eerst te zien. Het net gerestaureerde zitkussen van dijkgraaf Van Vladeracken uit 1789 bijvoorbeeld. Hetzelfde geldt voor het mooie gegraveerde glas dat dijkgraaf IJff van ‘Uitwaterende Sluizen’ in 1993 ontving bij zijn afscheid en naliet aan het hoogheemraadschap. Of lees het verhaal over die wel heel bijzondere voorzittershamer, gemaakt van een afgezaagde steel van een schop.

Dijkgraaf

Tot in 19de eeuw was de post van dijkgraaf in de grotere waterschappen altijd in handen van de regenten uit de stad. Maar in kleine polders werd het ambt meestal vergeven aan een boer met veel land en vee. Tegenwoordig wordt een profiel opgesteld en kunnen geschikte kandidaten op de functie van dijkgraaf solliciteren. De aanstelling door de Kroon is voor zes jaar.

Eerste waterschap

Het eerste waterschap beheerde het dijkje langs het riviertje de Rekere tussen Alkmaar en Bergen. De aanleg was gezamenlijk geregeld door de dorpen in de buurt die belang hadden bij dit dijkje. Het dijkje bestaat nog steeds. In de eeuwen daarna werden enkele honderden waterschappen opgericht. Het verhaal gaat dat je op de Alkmaarse kaasmarkt bij wijze van spreken ‘1000 en 1 dijkgraven’ tegen kon komen. In 1900 waren er ruim 350 waterschappen in het Noorderkwartier, die stapsgewijs fuseerden tot het huidige Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Collectie hoogheemraadschap

Het hoogheemraadschap bezit vanuit zijn eeuwenoude verleden een breed scala aan watererfgoed. De zilveren bekers, oude kaarten, sluizen, molens, gemalen, dijken én schilderijen vertellen het verhaal van onze oorsprong. Al dat watererfgoed draagt bij aan het levend houdend van onze geschiedenis en de strijd tegen het water. Innovaties en besluiten uit het verleden geven nuttige inzichten voor beslissingen in de toekomst.

Wisseltentoonstellingen

‘1000 en 1 Dijkgraven’ hangt in de hal van het kantoor van het hoogheemraadschap. Hier hangen regelmatig nieuwe tentoonstellingen. Adres: Stationsplein 136, 1703 WC Heerhugowaard (ma-vr, 9:00-17:00). In de museumruimte ‘Waterschat’ zijn bovendien vele topstukken uit onze collectie te zien. De bijbehorende audiotour geeft prachtige verhalen over de geschiedenis van het waterschap. Gratis entree.

Kussen van dijkgraaf Van Vladeracken.
Overzicht expositie '1000 en 1 Dijkgraven'.
Afbeelding
Twee gewonden bij botsing op N247 112-nieuws 24 jan, 22:40
Afbeelding
12 februari: landelijke doneer-een-zaailing dag! Algemeen 24 jan, 10:46
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:08
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 09:00
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:49
Afbeelding
'Hospice 'In Vrijheid' Waterland speelt belangrijke rol in de samenleving' Algemeen 23 jan, 16:39
Afbeelding
“Woningen in Waterland voor de groep voor wie de woningnood het hoogst is" Algemeen 23 jan, 16:21
Afbeelding
Na Open Huis nog volop kennismakingsactiviteiten bij PSG-scholen Algemeen 23 jan, 15:56
Afbeelding
Toename aantal auto-inbraken in onze regio Algemeen 23 jan, 14:08
Afbeelding
Dementie treft veel ouderen in onze regio: lees hier over de cijfers Algemeen 23 jan, 09:53
Afbeelding
Ondernemers zijn onbekend met criminele ondermijning en de gevolgen ervan Algemeen 19 jan, 13:11
Afbeelding
Schoolvakanties 2023: alle vakanties regio Noord op een rij Algemeen 18 jan, 14:52
Afbeelding
Aantal hypotheekaanvragen met 45 procent gedaald in vierde kwartaal 2022 Algemeen 17 jan, 21:50
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Waterland

Op Rodi Waterland volg je het laatste nieuws uit Waterland. Rodi Waterland informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Waterland

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Waterland in je mailbox.