Column Klaas Lelie

Algemeen
Klaas Lelie.
Klaas Lelie. (Foto: aangeleverd)

Ziegezagen: een heel oud Nederlands woord. Voltooid deelwoord is geziegezaagd. Dit ter informatie. 

Ziegezagen

We kunnen niet meer zonder informatie. Zonder informatie roepen we maar wat, het eerste wat in ons opkomt. Zonder enige informatie vooraf zei ik onlangs tegen mijn kleinzoon ‘denk aan het toekomstperspectief’. Hij op zijn beurt: ‘Toekomst, toekomst, dat is de omgekeerde wereld.’ Met die uitspraak kon ik het doen. Kon ik over gaan nadenken. Een lastig dingetje. 

De oude man zat op een bank in het winkelcentrum. Ik ging naast hem zitten. Een meter ertussen. Mijn vrouw was aan het passen… passen van schoenen. Dat vergt tijd. Ik kom weer in beeld bij de kassa. Maar nu even niet: ik zat naast de oude man. Mijn leeftijd, schatte ik in. 

Was ik er maar niet naast gaan zitten. De man kende het woord ziegezagen tot in de diepste krochten der letteren. Nauwelijks het hout van de bank voelend of hij liep leeg. 

‘Het is een afdwaling dat ze m’n kleinkinderen laten meemaken dat de stoomboot van Sinterklaas het donkerte van het water inglijdt. Een zinkend schip is nooit leuk. Wie bedenkt het, meneer? M’n kleinkinderen huilend op de bank. Ik ben alleen. M’n vrouw heeft al jaren voor de boot de geest gegeven. Ik ben uren bezig geweest met uitleggen dat het een stokoude boot was, en bovendien lek, en iedereen werd gered door de kustwacht. Gedoe. En maar strooien met kruidnoten. Of die kinderen al niet genoeg suiker binnenkrijgen. Sint Maarten is net geweest. Ook al een groot snoepfestijn. Dan krijgen we de kerst nog. Ik stel m’n kleinkinderen er niet meer bloot aan… als ze bij me zijn tenminste. Dat aanpakken van het klimaat is toch ook om je rot te lachen: ze weten niet wat te doen. Bovendien, meneer, het draait allemaal om de centen - commercie en economie. Dat WK is toch ook zonde van de tijd. Ze kunnen beter stoppen met voetballen in zo’n warm land. Maar ja, ook dat is commercie. Geld laat zich dwingen, meneer. Dit winkelcentrum heeft ook z’n glans verloren. Er zou een nieuw gebouwd worden, maar ja… stikstof hè. Kippen vaccineren is er ook al niet bij. Gewoon afmaken, dat is wat ze kunnen. Al jaren waant hier vogelgriep en ho maar, geen actie vanuit de overheid. Er wordt wat gezeurd in dit land, vindt u ook niet?’